Zo kan je ook eens gaan kamperen

Kamperen kan op de raarste manieren, schrijft . Vier tips om het eens helemaal anders aan te pakken.

Foto Istock

1. Minitent

Ze heten Columbus, Maggiolina, Overland en het zijn uitklaptenten voor op het dak van je auto. In rijstand zijn ze plat en fraai gestroomlijnd op z’n Italiaans vormgegeven en vangen ze geen wind; in slaapstand (omhoog dus) zijn ze in alle kleuren, schuin of recht, met aan één of aan twee kanten openingen en meer van dat soort varianten en hebben ze een matras van ongeveer twee bij anderhalve meter. Ze passen op veel automerken maar tot nu toe niet op een Mini. Nu dus wel. Inclusief nachtlampje, muskietennet en uitklapbaar aluminium laddertje om er in en eruit te geraken. Autohome-official.com

2. Iglotent

Kamperen doe je in de zomer, als het mooi weer is en het het liefst niet regent. Toch? Niet dus. Mooi weer-kamperen is zó last year. De beurt is nu aan Noord-Finland, daar waar de kerstman woont en het noorderlicht lonkt. Er kan worden gekampeerd in een moderne uitvoering van een iglo, een zogenaamde bubbel uitgevoerd in doorzichtig plastic met uitzicht rondom en de wc en primitieve douche vijftig meter verderop (wat best ver is als het koud is). Rendieren doneerden hun velletje als deken en mocht dat niet afdoende zijn, is er een soort van kacheltje dat – nogal luidruchtig – de boel verwarmt. Of het noorderlicht langskomt is de vraag, dat laat zich nooit voorspellen. Theaurorazone.com.

3. Safaritent

Vanaf volgend jaar kun je in de Beekse Bergen kamperen tussen de leeuwen. In 2018 gaat het Safari Resort open, met een keus tussen lodges, boomhutten of tenten. Dat is leuk, want veel wilde dieren leven ’s nachts. Je kunt je nu al inschrijven op de Beekse Bergensite om op de hoogte gehouden te worden en dus als eerste te kunnen boeken als het zo ver is. Tot die tijd moeten we het doen met safarikamperen in Afrika. Zoals in het Abucamp in Botswana dat in het teken staat van het behoud van olifanten. Er zijn luxueuze tenten met koperen badkuip buiten en dooie zebra’s als vloerkleed. Of Star Beds in de openlucht boven in de boom op een vlonder, maar wel met zachte lakens van Egyptisch katoen en kaarsen als lampjes.

Een teaser voor het Abucamp in Botswana.

4. Woestijntent

Het is een trend, kamperen in snoeihete zandwoestijnen. Het begon in de Arabische landen en is overgewaaid naar andere verlaten vlaktes in de wereld, zoals Rajastan, India. Het Manvarkamp daar biedt eigenlijk niets dan zon en zand, maar dat schijnt ook de lol te zijn. Eenvoudige tentjes (iets duurdere staan honderd meter buiten het kamp met meer privacy en een douche) in een cirkel waar je kunt overnachten en wakker worden in de vrieskou (’s winters zo’n min twee) of de bloedhitte (’s zomers een graad of 40). Je kunt dan rondracen over de zandhopen in een jeep à la Max Verstappen, schommelen op een kameel of een bezoek brengen aan de plaatselijke nomaden. Eten en de mobiele telefoon gebruiken kan in het eenvoudige kamprestaurant even verderop.