Verkiezingen VK

Premier May begraaft liberaal gedachtegoed van Cameron

Balans in de maatschappij boven winst voor het bedrijfsleven of ongebreidelde globalisering. Meer geld en aandacht voor onderwijs, zorg en vergrijzing dan voor evenwicht van de staatsfinanciën. Meer staatsinmenging, minder vrije markt. En een harde Brexit.

Dat is kort samengevat de toekomst voor het Verenigd Koninkrijk die premier May voor zich ziet. Donderdag presenteerde zij haar verkiezingsprogramma, dat definitief het kosmopolitisch liberale gedachtegoed van voorganger Cameron begraaft. Opvallend is hoe May zich liever als leider van de Britten dan als leider van de Conservatieven presenteert. Ze noemde de naam van haar partij niet. In plaats daarvan zei ze „ik en mijn team” als ze de Tories bedoelde. Mays strategie is de Tories verteerbaar te maken voor Labour- en UKIP-stemmers. Ze wil meer dan de belangen van de rijkere middenklasse behartigen.

Jaarlijks mogen netto minder dan honderdduizend nieuwe migranten het land in. Vorig jaar bedroeg de netto migratie 273.000. Voor de Conservatieven is het nu afwachten of Mays beloftes aanslaan bij meer kiezers dan Tory-stemmers. Al maanden liggen de Conservatieven in de peilingen ruim voor op Labour van Corbyn. Maar Corbyns deze week aangekondigde linkse programma heeft Labour goed gedaan. (NRC)