Twaalf procent bestuurders smst tijdens autorijden

Bij automobilisten tussen de 18 en 35 jaar ligt dit percentage bijna twee keer zo hoog, met 23 procent.

Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Twaalf procent van de automobilisten zegt weleens een bericht te versturen tijdens het rijden. Bij automobilisten tussen de 18 en 35 jaar ligt dit percentage bijna twee keer zo hoog, met 23 procent. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat vrijdag is gepubliceerd. Opvallend genoeg gaven bijna alle deelnemers aan dit gevaarlijk te vinden.

Telefoons worden tijdens het rijden vooral gebruikt om handsfree mee te bellen. Van de ondervraagden zegt 38 procent dit te doen. Ook geeft 11 procent aan tijdens het rijden ook niet-handsfree te bellen.

Mannen rijden risicovoller

Mannen nemen meer risico achter het stuur dan vrouwen, blijkt uit het onderzoek. Zo ligt het percentage mannen dat weleens bumperkleeft tien procentpunt hoger, versturen ze vaker berichten tijdens het rijden en bellen ze vaker niet-handsfree. Ook rijden mannen drie keer zo vaak met teveel alcohol op dan vrouwen.

Ook blijkt uit het onderzoek dat eenderde van de ondervraagden verwacht het theorie-examen op dit moment, zonder voorbereiding, niet te zullen halen. Mensen hebben meer vertrouwen in het praktijkexamen. 68 procent verwacht te slagen.

Het onderzoek werd gehouden onder 2.956 personen die een enquête hadden ingevuld. Begin van dit jaar waren er in Nederland 8,2 miljoen personenauto’s.