In beeld

Dit vindt het Midden-Oosten van Trump

Dit weekend maakt Donald Trump zijn eerste buitenlandse reis als president. Hij bezoekt in het Midden-Oosten Saoedi-Arabië en Israël, om: „een coalitie van vrienden en partners te bouwen die ons doel delen om terrorisme te bestrijden en veiligheid, kansen en stabiliteit in het door oorlog geteisterde Midden-Oosten te brengen.” Voorafgaand aan dit bezoek vroeg persbureau Reuters inwoners van het Midden-Oosten wat ze vinden van Trump en zijn beleid.
Alles over fotografie vind je voortaan op onze fotografiepagina In Beeld.
Student Mubarak Mashali (20) uit Kairo: "Ik denk dat onder Trump de betrekkingen zullen verslechteren en dat hij de situatie in het Midden-Oosten alleen maar erger maakt dan het al is."
Mohamed Abd El Ghany"/Reuters
Dadelverkoper Djamel Bouktech (66) uit Algiers, Algerije: "Ik denk dat het gewoon een beleefdheidsbezoek is en dat de Arabieren altijd vrienden en bondgenoot van de VS zullen blijven."
Ramzi Boudina/Reuters
In het ziekenhuis van Qamishli in Syrië ligt de Koerdische strijdster Sherine Haji (23). "Het plan om de YPG (Koerdische militie in Syrië, red.) te bewapenen is veel te laat genomen. Als dat eerder gebeurd zou zijn, zouden we veel sneller kunnen oprukken en minder levens verloren hebben."
Rodi Said/Reuters
Horlogeverkoper Sameh al-Abani (38) uit Benghazi, Libië: "Het inreisverbod uit moslimlanden veroorzaakt spanning in de regio. Trumps beleid in Syrië is onduidelijk. Bewapenen van Koerden vind ik niet juist. Daarmee geeft je Turkije weer een extra reden de Koerden aan te vallen."
Esam Omran Al-Fetori/Reuters
Bankier en blogger Mohammed Ateeq uit Bahrein: "President Trump heeft beloofd om de houding van Amerika in het Midden-Oosten dramatisch te veranderen, met name door de nucleaire overeenkomst met Iran te schrappen, de terroristen van IS uit te roeien en een vredesakkoord tussen de Israël en Palestijnen te sluiten. Allemaal beloftes en retoriek, die door de meeste Amerikaanse presidenten zijn gedaan. En allemaal makkelijker gezegd dan gedaan."
Hamad I Mohammed/Reuters
Lara Shahin (35), een Syrische vluchteling in Amman, Jordanië: "Ik was verrast door Trumps besluit om de luchtmachtbasis in Syrië te bombarderen. Dat geeft me hoop dat de VS sterker gaan ingrijpen in Syrië en dat er een eind komt aan het regime van Assad, zodat ik naar huis kan terugkeren in een democratisch land."
Muhammad Hamed/Reuters
Ovad Chen in zijn falafelzaak in Jeruzalem: "Ik zie het heel simpel: God bepaalt alles. Dus het maakt niet veel uit wat Trump zegt of doet in het Midden-Oosten of waar dan ook."
Nir Elias/Reuters
Eigenaar van een winkel in modeaccessoires George Gharib in Beirut, Libanon: "Ik verwacht geen verandering in het Amerikaanse beleid. Het plan van Trump om de ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen bewijst volgens mij dat er geen intentie is om de druk op Israël te verhogen. Net als alle vorige presidenten zal hij de belangen van Israël dienen."
Aziz Taher/Reuters
Een anonieme vrouwelijke strijder van het Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina (DFLP) in Gaza: "Trump is een man van oorlog. Hij verspreidt oorlog, chaos en dood onder mensen. Net als bij de presidenten voor hem, zie ik niet dat hij vrede of enig goeds voor het Palestijnse volk zal brengen. Er zal weer een oorlog komen."
Ibraheem Abu Mustafa/Reuters
Nayef al-Hayzan (28) uit Riad in Saoedië-Arabië: "Ik verwacht dat het bezoek van Trump een positief effect heeft op de Saoedische economie. De gesprekken moeten over de problemen in Syrië gaan en over de privatisering van Aramco (de staatsoliemaatschappij van Saoedi-Arabië, red.) en de internationale handel.
Faisal Al Nasser/Reuters
Sattar Muhsin Ali (60), eigenaar van een boekhandel in Baghdad, Irak: "Ik verwacht dat Trump zich gaat richten op het uitschakelen van het terrorisme en het blokkeren van geldstromen van de landen die het terrorisme ondersteunen. Ik verwacht dat het beleid van Trump positieve effecten zal hebben op de toekomst van het Midden-Oosten."
Thaier Al-Sudani/Reuters
Abdulaziz al-Anbari (32) poseert in een supermarkt in Riad, hoofdstad van Saoedi-Arabië: "Ik denk dat onder de Republikeinse president Trump de relaties met de Golfstaten gaan verbeteren, vooral met Saoedi-Arabië."
Faisal Al Nasser/Reuters
Textielverkoper Hidaya Muhyiddin (35) uit Erbil in Irak: "De Koerden worden onderdrukt en Amerika heeft het recht ze te bewapenen en financieel te ondersteunen. Amerika moet niet alleen de Koerden in Syrië helpen maar in alle Koerdische gebieden."
Azad Lashkari/Reuters
In zijn café in Damascus zegt Somar Hazim (35): "Het Amerikaanse Syriëbeleid is puur gebaseerd op eigenbelang. Er zit geen duidelijke methodologie achter. Ik ben niet tegen de wapenleveranties aan de Koerden, zolang dit gebeurt om de onze gezamenlijke vijand Daesh (Islamtische Staat, red.) te bestrijden en het niet zorgt voor nog meer verdeeldheid in Syrië."
Omar Sanadiki/Reuters
Kunstenaar Marla Awad werkt bij een import- en exportbedrijf in Damascus, en zegt: "Van belang voor mij was Trumps negatieve beslissing om geen Syriërs meer toe te laten in Amerika. Ik heb de ambitie om te studeren en werken in de VS, maar door dit racistische besluit kan ik er niet eens naartoe reizen."
Omar Sanadiki/Reuters
Beeldhouwer Charbel Fares poseert bij zijn sculpturen in Sidon, Noord-Libanon. "Het beleid van Trump zal of leiden tot een wereldoorlog met het Midden-Oosten, of tot een compromis waarbij de huidige grenzen van de Sykes-Picot-overeenkomst (tussen Groot-Brittannië en Frankrijk in 1916, red.) herzien zullen worden."
Ali Hashisho/Reuters
Salem al-Warfali (31), barista in een coffeeshop in Tripoli, Libië: "Het beleid van Trump zal de verschillen tussen moslims en christenen blijven uitvergroten en dat zal leiden tot voortzetting van de vijandigheden."
Ismail Zitouny/Reuters