Steunpakket

Grieks parlement stemt in met nieuwe bezuinigingen

Het Griekse parlement is donderdagavond akkoord gegaan met een nieuw pakket aan bezuinigingen. Die waren als voorwaarde gesteld voor uitbetaling van een volgende tranche van het steunpakket van 7,5 miljard dat de EU en het IMF eerder met Athene overeenkwamen. Voorafgaand aan de stemming protesteerden ongeveer 15.000 tegenstanders van de bezuinigingen bij het parlement. Het bezuinigingspakket ter waarde van 4,9 miljard euro heeft een verdere inkomensdaling tot gevolg. Vooral het snijden in de pensioenuitgaven zal veel Grieken treffen. Daarnaast wordt de drempel voor het belastingvrije inkomen verlaagd waardoor Grieken meer belasting moeten betalen. De maatregelen worden pas van kracht in 2020, een jaar na het verstrijken van de huidige termijn van de regering-Tsipras. (NRC)