Stationsgebouw van Breda Beste Gebouw van 2017

De jury noemt het stationsgebouw met zijn vele invullingen “een bijzonder ontwerp”.

Luchtfoto van het station Breda, centrum en omgeving.
Luchtfoto van het station Breda, centrum en omgeving. Foto Robin van Lonkhuijsen/ ANP

Het stationsgebouw van Breda is vrijdagmiddag uitgeroepen tot het beste gebouw van 2017. “Breda torent boven de andere projecten uit in complexiteit en formaat”, aldus de zeskoppige jury van de branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA).

Opdrachtgevers van het complex zijn ProRail, NS Stations en gemeente Breda. Architect Koen van Velsen was twaalf jaar bezig met het bouwwerk dat plaats biedt voor een trein- en busstation en kantoren en commerciële ruimten. Daarnaast maken ook nog eens 150 woningen, fietsenstallingen voor 6.000 fietsen en parkeerplaatsen voor 750 auto’s onderdeel uit van het gebouw.

De jury noemt het stationsgebouw met zijn vele invullingen daarom “een bijzonder ontwerp” en het voegt volgens hen “een stukje stad aan het stationsgebied toe”:

“Het station voelt als een gebouw waaromheen nog zoveel meer kan ontstaan. Partijen worden uitgedaagd om, net als in dit project, over hun schaduw heen te springen, en meer samen te werken.”

Bekijk ook de In beeld: Nieuw station Breda is een publieke kamer

Inzendingen

De jury heeft voor deze twaalfde editie gekozen uit 113 inzendingen. Andere kanshebbers voor de prijs waren onder meer het ver- en nieuwbouw SintLucas College Strijp-S in Eindhoven en de De Smaragd in Amsterdam.

Lange tijd lag in de beoordeling van de gebouwen de focus op esthetiek, nu is er een verschuiving naar het maatschappelijk belang en welke meerwaarde de architect kan bieden aan de samenleving en opdrachtgever. Vorig jaar ging de prijs naar de Katwijkse parkeergarage.