Overnamestrijd

Belager AkzoNobel krijgt spreektijd in rechtszaal

PPG Industries, de Amerikaanse verffabrikant die AkzoNobel wil overnemen, komt maandag aan het woord tijdens de rechtszaak die de activistische belegger Elliott heeft aangespannen. Dat heeft de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof, waar de zaak dient, donderdag bekendgemaakt.

Elliott, een Amerikaans hedgefonds dat ruim 3 procent van de aandelen bezit, wil via de rechter afdwingen dat AkzoNobel een extra aandeelhoudersvergadering belegt over de positie van president-commissaris Antony Burgmans. Elliott vindt dat Burgmans moet worden ontslagen, omdat hij zou verhinderen dat er serieuze gesprekken op gang komen over een overname van AkzoNobel door PPG. Volgens het Akzo-bestuur is zo’n overname niet in het belang van het bedrijf en zijn werknemers. Om te toetsen of die daar zelf ook zo over denken, heeft de Ondernemingskamer maandag ook vertegenwoordigers van de Centrale Ondernemingsraad uitgenodigd.

Daarnaast komen verschillende grote aandeelhouders van AkzoNobel aan het woord. (NRC)