In beeld

Leerlingen op bezoek in de Tweede Kamer

Havo-4 leerlingen van de Marianum Scholengemeenschap uit Groenlo krijgen van ProDemos een rondleiding over het Binnenhof, de Eerste en Tweede Kamer. En spreken D66 Kamerlid Rens Raemakers.
Alles over fotografie vind je voortaan op onze fotografiepagina In Beeld.
Want wie denkt dat jongeren niets over politiek weten, zou eens een paar uur op de publieke tribune van de Tweede Kamer moeten zitten. Ieder kwartier komt er een nieuwe schoolklas binnen, zo’n 25 per dag en meestal onder begeleiding van ProDemos. Die stichting heeft als een van haar doelstellingen iedere Nederlander vóór zijn of haar achttiende jaar de Staten-Generaal te laten zien.
David van Dam
Vorig jaar bezochten zo 88.000 scholieren het Binnenhof, voor komend schooljaar zijn al ruim 55.000 aanmeldingen binnen.
David van Dam
Zo’n dag Haagse politiek gaat zo: aankomst, snel naar de wc, en onmiddellijk daarna vuurt Tjietse Broeders van ProDemos, afgestudeerd leraar maatschappijleer, de eerste vragen af op een groep van 23 Havo 4-leerlingen. „Hoeveel politieke partijen zijn er?” En: „Welke partijen zijn er?” Ieder goed antwoord en iedere slimme wedervraag levert 1 cent op. Aan het einde van de dag wint degene met de meeste centen (die dan weer moeten ingeleverd).
David van Dam
Dan is het op naar de Tweede Kamer, voor een ontmoeting met een parlementslid. Het Marianum ‘krijgt’ Rens Raemakers (D66), het jongste Kamerlid. De scholieren mogen hem alles vragen. Wanneer hij wist dat hij politicus wilde worden bijvoorbeeld (op zijn tiende, na de aanslagen van 9/11). Wie hij aardig vindt van andere partijen (VVD’er Chantal Nijkerken, CDA’er Anne Kuik en PVV’er Lilian Helder). Wat hij vindt van de onderlinge prijsafspraken door boeren, Zwarte Piet, de wietwet.
David van Dam
David van Dam
David van Dam
David van Dam
Via de grote roltrap gaat de groep naar de plenaire vergaderzaal. Het fosfaatdebat is net geschorst. Plukjes Tweede Kamerleden staan nog wat te overleggen, maar van echte actie is geen sprake. Door dan naar de Eerste Kamer – waar alleen op dinsdag wordt vergaderd. Maar op het Binnenhof zelf gebeurt wel wat. Daar loopt Lodewijk Asscher (PvdA), omringd door journalisten. En Boris van der Ham, oud-Kamerlid voor D66, wordt gefilmd tegen de achtergrond van de Ridderzaal.
David van Dam
David van Dam
David van Dam
David van Dam
Tjietse Broeders had het de leerlingen al gezegd: „De kans dat je hier politici tegenkomt is groter dan in Groenlo.” Al hoopten ze op Mark Rutte of Geert Wilders.
David van Dam