Gevallen topman van Fox News

Roger Ailes (1940-2017) Roger Ailes, de machtige topman van Fox News die aftrad na klachten van seksuele intimidatie, is donderdag overleden.

"Roger Ailes had twee versnellingen: aanvallen en vernietigen."
"Roger Ailes had twee versnellingen: aanvallen en vernietigen." Foto Charles Sykes/Invision/AP

Tv-magnaat Roger Ailes – donderdag op 77-jarige leeftijd overleden – was als oprichter van de conservatieve tv-zender Fox News een machtige man in de Amerikaanse media en politiek.

Ailes (1940) was een arbeiderszoon uit Warren, Ohio. Zijn vader was voorman in een auto-onderdelenfabriek, zijn moeder borduurde zakdoeken. Zijn vader sloeg. Hij begon in de jaren zestig als tv-producent van de The Mike Douglas Show. In 1968 werd hij media-adviseur voor presidentskandidaat Richard Nixon, die met zijn hulp de verkiezingen won. Later was hij betrokken bij de campagnes van Republikeinse presidenten Ronald Reagan en George Bush sr. En vorig jaar adviseerde hij op informele basis Donald Trump.

In 1996 richtte hij voor mediamagnaat Rupert Murdoch Fox News op, als een uitgesproken conservatieve zender, die nauwe banden heeft met de Republikeinen. Volgens hem was Fox News nodig om tegengas te bieden aan de ‘linkse media’ als CNN. Fox News is al jaren de grootste nieuwszender van de VS, met dagelijks twee miljoen kijkers - meer dan de aantallen van CNN en MSNBC samen. De kijkers zijn overwegend wit, man, oud en trouw.

Twitter avatar FoxNews Fox News Breaking News: Former Fox News chairman and CEO Roger Ailes has died, his family announced. https://t.co/AksPdNSZaI

Momenteel staat de zender vierkant achter president Trump. Dat is overigens niet altijd goed voor de kijkcijfers: afgelopen week werden de zender ingehaald door andere nieuwszenders omdat Fox News de schandalen rond Trump niet- of klein bracht. Ailes geloofde dat een nieuwszender zo dicht mogelijk tegen het amusement moest aanschurken. Vandaar de opvallende voorkeur voor mooie, blonde presentatrices en een anderszins aantrekkelijke presentatie.

Lees ook dit eerdere portret: De machtigste man van Amerika

Ailes werd gevreesd om zijn brute gedrag. Politiek strateeg Lee Atwater zei ooit dat Ailes slechts twee versnellingen had: „Aanvallen of vernietigen.” Hij vertrok in juli nadat ex-anchor Gretchen Carlson hem aanklaagde wegens seksuele intimidatie. Nadat nog meer vrouwen zich meldden en de zaak de zender miljoenen gingen kosten, trad Ailes in juli 2016 terug. (NRC)

Hoewel hij een rijk man was, cultiveerde hij zijn arbeidersafkomst. Dat onderscheidde hem van de doorsnee ‘linkse’ journalist, vond hij: “Ik heb een brede levenservaring die je niet krijgt op de Columbia journalistenschool. Dat maakt mij een veel betere journalist dan die jongens die naar een sneue docent moeten luisteren die al zijn hele leven steun trekt en niet echt van zijn land houdt.”

Lees ook dit stuk over de seksuele intimidatie van Ailes: Draai een rondje, dan kan ik je billen zien