Brieven

Formatie mislukt (1)

Doorgaan met VVD, PvdA, D66 en GroenLinks

Ik begrijp niet zo goed waarom de formatie zo ingewikkeld is. De afgelopen jaren heeft het demissionaire kabinet (VVD-PvdA) al door een minderheid in de Eerste Kamer constant meerderheden moeten zoeken en heeft die erg vaak bij D66 en GroenLinks gevonden. Het CDA gaf vaak niet thuis.

Waarom dan ook nu niet het CDA negeren en doorregeren met de partijen die al vaak aan tafel zaten: VVD, PvdA, D66 en GroenLinks (75 zetels). Dit lijkt voor de VVD misschien ingewikkeld – te links – maar zoals gezegd, het zijn oude bekenden waarmee de VVD ook afgelopen jaren veel zaken heeft gedaan. Veel (liberale) standpunten kunnen uitgevoerd worden omdat er geen steun nodig is van de conservatieve christelijke partijen. En zoals nu ook weer gebleken is: het CDA claimt dan wel het christelijke rentmeesterschap, het brengt daar als het er op aan komt niets van terecht. Als de plannen op milieu voldoende ambitieus zijn (het bedrijfsleven staat te popelen – troef voor de VVD), dan zal de Partij voor de Dieren met haar vijf zetels dit kabinet zeker willen steunen/gedogen.

Ook zal de SP zich positief moeten uitspreken, want linkser kunnen we het niet maken. Eén extra zetel erbij plussen om een meerderheid te halen is voor premier Rutte en fluitje van een cent – dat heeft hij afgelopen jaren wel bewezen.