Fantasievogels: voorkennis van de avifauna niet vereist

Tekenen

Een vogel hoeft niet te bestaan om mooi te zijn, ziet in het Ornithologisch Handboek.
Illustraties Els van Teeffelen
Illustraties Els van Teeffelen

‘Het begon met de vogels rond de boom in mijn stadstuin”, vertelt Els van Teeffelen. „Ik probeerde ze nauwkeurig naar de natuur te tekenen. Al snel kreeg ik vogels op papier zonder ze te bekijken. Ze vloeiden uit mijn pen. Niet-bestaande vogels, zonder mij te bekommeren om de werkelijke vormen van romp, poten, veren, staart en kuif.” Zo ontstonden ruim 250 groepsportretten. Karakteristiek, maar niet karikaturaal, onbedoeld met elkaar in gesprek, steeds verschillend maar toch met onmiskenbare familietrekken.

Op het moment dat de vogelboekenmarkt verzadigd lijkt te zijn, bundelt Els van Teeffelen honderd van haar pentekeningen in een boek dat het vogels kijken een nieuwe dimensie geeft. Met Van Teeffelens Ornithologisch Handboek creëerde de Rotterdamse kunstenares een vogelencyclopedie waarvoor geen voorkennis van de avifauna nodig is. Het kan zelfs mensen bekoren die vogels slechts waarderen om het zachtgekookte eitje bij het ontbijt. Bladerend door het boek openbaart zich een vogelwereld die nog onontdekt en onbenoemd is. Op een aantal overduidelijke neushoornvogels, wat stormvogels en het hamerhoen na, wachten alle ruim 2.000 afgebeelde soorten op een naam en een beschrijving. Voor de trotse bezitter van dit op dik papier en in kleine oplage gedrukte handboek kan dat gerieflijk vanuit de luie stoel zonder met een verrekijker naar diep in het riet verscholen pietjes te turen.

Zelf ben ik begonnen elke vogel in het boek systematisch te nummeren. In een speciaal schriftje schrijf ik achter het nummer de naam, beschrijf ik het verenkleed, het formaat, het gedrag, het verspreidingsgebied en andere wetenswaardigheden. Ik raad dat aan. Uiteindelijk ontstaat op die manier een naslagwerk met daarin uw eigen wonderlijke vogelwereld.

Van Teeffelen’s Ornithologisch Handboek (ISBN 978 90 9030 2355) telt 104 pagina’s, kost 23,50 en is te bestellen via els.t@hetnet.nl