Erdogan-aanhangers

Rotterdamse agenten met Turkse achtergrond bedreigd

Agenten in Rotterdam zijn bedreigd door aanhangers van de Turkse president Erdogan. Het gaat om „enkele signalen van bedreiging en intimidatie” schrijft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb in antwoord op vragen van Leefbaar Rotterdam.

Agenten die slachtoffer zijn of zijn geweest van intimidatie of bedreiging, krijgen steun van hun leidinggevende, laat de burgemeester weten. Het gaat om agenten met een Turkse achtergrond.

In Rotterdam waren eerder dit jaar rellen en opstootjes naar aanleiding van een bezoek van de Turkse minister Kaya. Zij wilde spreken bij het Turkse consulaat in Rotterdam, maar werd het land uitgezet. Agenten die direct betrokken waren bij dit incident, hebben volgens Aboutaleb gesprekken gehad met de eenheidsleiding. „Zij hebben intensieve nazorg gehad. Deze nazorg wordt momenteel nog steeds verleend.”

Sinds de mislukte couppoging in Turkije vorig jaar, zijn er in Rotterdam in totaal 134 aangiften gedaan die met de spanningen rondom deze poging te maken hebben. Er zijn 28 verdachten aangehouden. „Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten”, schrijft Aboutaleb. Het Openbaar Ministerie laat weten dat geen van de verdachten meer vastzit. Het heeft nog geen besluit genomen of, en zo ja hoe, het vervolging instelt. (ANP)