Detailhandel

Blokker stond op het punt vernieuwing van winkels terug te draaien

Vernieuwde Blokker in Utrecht.
Vernieuwde Blokker in Utrecht. Foto ROBIN UTRECHT / ANP

De noodlijdende winkelketen Blokker heeft begin dit jaar overwogen de hele vernieuwingsoperatie van haar winkels te staken en terug te keren naar de oude formule met het oude logo. Een extern adviesbureau had dat geadviseerd, zo meldt EenVandaag.

Uiteindelijk besloot de directie van Blokker het advies niet te volgen. EenVandaag citeert uit documenten waaruit blijkt dat slechte cijfers eind vorig jaar onrust veroorzaakten in de raad van commissarissen van Blokker Holding, het moederbedrijf van zowel Blokker als Xenos, Marskramer, Leen Bakker, Intertoys en Big Bazar. Door de tegenvallende inkomsten kon Blokker onder meer het ombouwen van winkels naar de nieuwe formule niet meer financieren en was er extra kapitaal nodig.

De commissarissen huurden daarop buiten de directie om consultant Eysink Smeets in om de strategie van de Blokker-directie te onderzoeken. Die noemde de nieuwe koers van het bedrijf „een sprookje”. Desondanks besloot de directie van Blokker de ombouwoperatie versneld door te zetten.

Eerder deze week maakte Blokker Holding bekend alleen nog verder te willen met de Blokker-winkels. Alle andere ketens die deel uitmaken van het concern, worden verkocht. Bij de Blokker-winkels verdwijnen circa 1.900 banen. Circa 100 winkels gaan dicht. (NRC)