Chris Cornell vond rust in de rock

Chris Cornell (1964 - 2017) De zanger van grungeband Soundgarden is woensdagnacht op 52-jarige leeftijd in Detroit overleden.

Chris Cornell in 2012.
Chris Cornell in 2012. Foto EPA/Britta Pedersen

Seattle is weer een stukje stiller. Chris Cornell, zanger van grungeband Soundgarden, heeft woensdagnacht op 52-jarige leeftijd in Detroit een einde aan zijn leven gemaakt. Met Soundgarden gaf hij mede vorm aan de grunge. Cornell was ook de leadzanger van Temple of the Dog, een gelegenheidsband met leden van Pearl Jam. Later vormde hij met leden van Rage Against the Machine de band Audioslave en maakte soloplaten. Uren voor zijn dood speelde hij in Detroit een concert met Soundgarden.

Chris Cornell was een van de invloedrijkste iconen van de grunge: een stroming wars van de gimmicks van heavy metal en punk, die zijn kracht dankte aan rauwe emoties in plaats van show en haarlak. Van de vier grote frontmannen van de grunge – Layne Staley van Alice in Chains, Kurt Cobain van Nirvana, Eddie Vedder van Pearl Jam en Cornell – is alleen Vedder nog in leven. Cornell stond bekend als de redelijke stem binnen de beginnende grungescene, ondanks zijn drugsgebruik en depressies.

Cornell werd in 1964 geboren als Christopher John Boyle in Seattle. Als tiener kampte Cornell met depressies, en stopte met school. Maar hij vond rust in rock. Nadat hij drumde en zong in coverband The Shemps, startte hij in 1984 met bassist Hiro Yamamoto en gitarist Kim Thayil Soundgarden.

Na de woeste debuut-ep Screaming Life in 1987 volgde een jaar later Ultramega OK. Soundgarden combineerde metalriffs met psychedelica en een punkrockvibe, en stopte dit in de ongecompliceerde bandvorm van de grunge die bestaat uit drums, gitaar en zang. Ook de stem van Cornell maakte Soundgarden ingenieuzer dan veel andere grungebands; een beetje nasaal en soms licht laconiek, maar met een loepzuiver bereik van ruim vier octaven.

Als eerste grungeband tekende Soundgarden een platencontract bij een groot label, A&M Records. Dat effende de weg voor de groei van grunge tot een wereldwijd fenomeen. Met albums Badmotorfinger (1991) en Superunknown (1994) vestigden ze hun naam, vooral dankzij hit ‘Black Hole Sun’. Met Down on the Upside (1996) ontstond interne strijd: gitarist Thayil wilde blijven scheuren, Cornell neigde naar meer akoestisch experiment. Dat betekende - tot 2012, toen toch nieuw werk van Soundgarden uitkwam - een voorlopig einde van de band. Cornells experiment vond z’n plek op de vijf solo-albums die hij maakte en bij het project Audioslave, waar hij tot 2006 drie platen mee uitbracht.

Na een mislukt huwelijk met Susan Silver, met wie hij in 2000 een dochter kreeg, trouwde Cornell in 2004 met Vicky Karayiannis, met wie hij twee kinderen kreeg. In diezelfde periode kwam hij in een afkickkliniek van zijn verslavingen aan drugs en drank af. Ondanks een carrière die hem ver weg bracht van zijn start als drummer in een coverband, is Cornell altijd gek gebleven op het spelen van covers, van Mariah Carey tot Black Sabbath. Het allerlaatste dat hij zong voor zijn dood, woensdagavond in Detroit, was Led Zeppelins ‘In My Time of Dying’.

Met medewerking van Thomas Rueb