‘Blokker verkoopt Leen Bakker aan investeringsmaatschappij’

Dinsdag maakte Blokker Holding bekend dat het naast Leen Bakker ook Xenos, Big Bazar, Intertoys en Maxi Toys te koop zet.

Exterieur van Leen Bakker in Zoetermeer.
Exterieur van Leen Bakker in Zoetermeer. Foto Lex van Lieshout / ANP

Blokker Holding gaat meubelketen Leen Bakker verkopen aan investeringsmaatschappij Gilde Equity Management (GEM). Dat schrijft Het Financieele Dagblad vrijdag op basis van ingewijden. Voor welk bedrag Leen Bakker van eigenaar wisselt, is niet bekend. Een woordvoerder van Gilde kan de overname “bevestigen noch ontkennen”. Ook Blokker Holding kan er vrijdag nog niets over zeggen.

GEM kocht in 2015 Kwantum, een woonketen met meer dan honderd vestigingen in Nederland. Kwantum opereert in hetzelfde lage woonsegment als Leen Bakker. Volgens het FD ligt het voor de hand dat de twee ketens nauw gaan samenwerken.

Dinsdag maakte Blokker Holding (21.000 werknemers) bekend dat het naast Leen Bakker ook Xenos, Big Bazar, Intertoys en Maxi Toys te koop zet. Alleen de Blokkerwinkels wil het houden, al sluiten daar het komende jaar wel honderd vestigingen, nadat afgelopen jaren al tientallen Blokkers dichtgingen. Marskramer gaat alleen verder als franchiseformule en sluit ook honderd winkels. In totaal verdwijnen 1.900 banen.

NRC maakte een rondgang langs investeerders en kenners van de fusie- en overnamewereld over mogelijke nieuwe eigenaren. Lees: Winkelketens te koop, renovatie nodig. Wie biedt?

De verkoop van de formules begon dinsdag, zei Blokker Holding die dag. Dat nu al een overnamepartner zou zijn gevonden voor Leen Bakker doet vermoeden dat Blokker al langer in gesprek was met GEM.

Cornelis Bakker

De Blokker-familie kocht Leen Bakker in 1988 van de familie Bakker. Cornelis Bakker richtte de winkel op in 1928. Zijn zoon Leen en kleinzoon Arie maakten er een keten van. Leen Bakker heeft momenteel 179 vestigingen in de Benelux en de Antillen, waarvan 115 in Nederland, en 2.360 werknemers.

GEM investeert vaak in bedrijven in de voedingsector, zoals Peijnenburg, maar ook in verf en schoonmaakmiddelen, zoals HG. Het richt zich op bedrijven die actief zijn in het middensegment met een hoofdkantoor in de Benelux. De investeringsmaatschappij ontstond toen Gilde zich in 1996 opsplitste in drieën: GEM, Gilde Healthcare en Gilde Buyout.

Blokker-formules verstoft

Alle Blokker-formules zijn aan vernieuwing toe. Ze kampen met achterstallig onderhoud. Alleen bij Blokker waren het afgelopen jaar ingrijpende vernieuwingen zichtbaar, zoals een nieuwe huisstijl, logo en assortiment.

Daarnaast moeten veel dochterbedrijven een digitale slag maken. Blokker begon pas laat met een online strategie. Pas in 2014 maakte het echt werk van webwinkels. De ketens verloren klanten aan budgetwinkels als Action en webshops als Bol.com.

In 2014 maakte het familiebedrijf uit 1896 een verlies van 20 miljoen euro, vorig jaar was dat opgelopen tot 52 miljoen. De omzet bedroeg in beide jaren 2,1 miljard euro. De holding publiceert geen winstcijfers van de formules apart.