Benoeming

Ian Buruma aangesteld als hoofdredacteur The New York Review of Books

Ian Buruma (2008)
Ian Buruma (2008) Foto Robin Utrecht/ANP

De Nederlandse sinoloog, japanoloog, journalist en publicist Ian Buruma is benoemd tot hoofdredacteur van het toonaangevende The New York Review of Books. Dat heeft het tijdschrift donderdag bekendgemaakt. Het geldt als een van de belangrijkste Engelstalige literair-intellectuele bladen.

Buruma volgt Robert Silvers op, mede-oprichter in 1963 en in maart op 87-jarige leeftijd overleden. De nieuwe hoofdredacteur, die ook geregeld in NRC publiceert over internationale politiek, levert al sinds 1985 bijdragen aan het tijdschrift. Ook schrijft hij voor prominente dagbladen als The New York Times en The Guardian. Hij is daarnaast sinds 2003 hoogleraar democratie, mensenrechten en journalistiek aan Bard College in New York. In 2004 ontving hij een eredoctoraat van de Rijksuniversiteit Groningen en in 2008 kreeg hij de Europese Erasmusprijs vanwege zijn bijzondere bijdrage op cultureel, sociaal en sociaal-wetenschappelijk vlak.

De 65-jarige Buruma is kind van een Britse moeder en een Nederlandse vader. Sinds 2005 woont hij in New York.

Review-publicist Rea Hederman over de aanstelling van Buruma: „Ik ken Ian sinds 1985 en ik weet dat zijn lange betrokkenheid bij de Review garandeert dat de waarden en journalistieke richting van de Review gewaarborgd blijven.” (NRC)