Bedreiging en belediging

80 uur werkstraf voor maker lynchfilmpje Sylvana Simons

De Amsterdamse rechtbank heeft donderdag twintig mannen veroordeeld voor het beledigen van Sylvana Simons. De maker van het zogeheten ‘lynchfilmpje’ werd veroordeeld tot 80 uur werkstraf. Anderen, die hun uitlatingen op Facebook deden, kregen een werkstraf van 60 uur of een geldboete tussen de 150 en 450 euro. Twee mensen werden vrijgesproken.

De rechter acht bewezen dat de mannen zich schuldig hebben gemaakt aan opruiing, belediging, bedreiging of discriminatie. Volgens de rechter hebben de daders de grenzen van de vrije meningsuiting overschreden.

Met de opgelegde straffen hoopt de rechtbank aan de veroordeelden duidelijk te hebben gemaakt dat de vrijheid van meningsuiting in Nederland groot is, maar wel begrensd wordt. Wanneer een mening „belediging, bedreiging, opruiing of discriminatie” bevat is dat strafbaar, aldus de rechtbank.

Vorige maand stonden 21 mannen en 1 minderjarige jongen voor de rechter op verdenking van belediging en bedreiging van Simons. Op sociale media hadden zij bijvoorbeeld geschreven dat ze „afgeschoten” moest worden. Simons van de politieke partij Artikel 1 reageerde opgelucht op de veroordelingen. Volgens haar woordvoerder is ze blij een „lange en moeizame periode” af te kunnen sluiten. „Er is door de rechter paal en perk gesteld aan hoe binnen het racisme-debat door sommigen gecommuniceerd wordt.”