Amerikaanse politici willen uitzetting Turkse ambassadeur na incident in DC

Amerikaanse politici roepen de regering-Trump op de Turkse ambassadeur uit te zetten. Aanleiding is de arrestatie en snelle vrijlating van lijfwachten van president Erdogan die betrokken waren bij een vechtpartij afgelopen dinsdag voor de Turkse ambassade in Washington.

De Republikeinse senator John McCain riep op „om de ambassadeur als de sodemieter de Verenigde Staten uit te gooien”. Ook het Republikeinse congreslid Steny Hoyner wil dat maatregelen worden genomen.    Verder heeft een aantal Democratische politici zich kritisch uitgelaten over Turkije. Tijdens het bezoek van Erdogan aan president Trump afgelopen dinsdag ontstond een massale vechtpartij voor de Turkse ambassade in Washington waarbij zeker negen mensen gewond raakten.

De Turkse tak van de Amerikaanse wereldomroep Voice of America maakte een video-opname. In eerste instantie werd gedacht dat het ging om pro-Erdogan-aanhangers en Koerdische activisten. Later bleek dat twee lijfwachten van de Turkse president betrokken waren bij de vechtpartij. Het lijkt er bovendien sterk op dat ze hiervoor instructies hebben gekregen van Erdogan zelf, die vanuit een auto toekeek.

Na de vechtpartij werden de twee lijfwachten van Erdogan opgepakt voor verhoor. Donderdagavond zijn ze weer vrijgelaten. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken wil niet zeggen of ze vallen onder de diplomatieke onschendbaarheid en onder welke condities ze zijn vrijgekomen. (NRC)