WikiLeaks

Chelsea Manning na zeven jaar gevangenis op vrije voeten dankzij gratie Obama

Foto Merlin Daleman

De Amerikaanse militair Chelsea Manning, die staatsgeheimen aan website WikiLeaks lekte, is woensdag na zeven jaar gevangenisstraf weer op vrije voeten gesteld. Dat meldt Reuters op basis van een officieel document van het Amerikaanse leger. De vervroegde vrijlating was eerder aangekondigd door het Witte Huis onder Obama. De 29-jarige Manning werd in 2013 veroordeeld tot een celstraf van 35 jaar voor het doorspelen van honderdduizenden diplomatieke en militaire documenten aan klokkenluiderswebsite WikiLeaks, drie jaar eerder. Het was de grootste Amerikaanse documentenlek ooit. Voor haar veroordeling ging Manning als man door het leven; pas daarna maakte ze bekend dat ze transgender was. (NRC)