Werkstraffen in zaak Sylvana Simons

De verdachten zouden de grens van het toelaatbare hebben overschreden. De man achter het beruchte lynchfilmpje krijgt 80 uur werkstraf.

Foto Koen van Weel/ANP

Twintig van de 22 verdachten in de zaak rond beledigingen aan het adres van Sylvana Simons zijn donderdag bestraft door de rechtbank Amsterdam. Ze maakten zich schuldig aan opruiing, bedreiging, belediging of discriminatie. De man die het lynchfilmpje maakte waarin afbeeldingen van Sylvana gebruikt werden krijgt tachtig uur werkstraf opgelegd. De rest krijgt werkstraffen of een geldboete. Niemand krijgt een celstraf.

Twitter avatar rbankamsterdam Rechtbank Amsterdam Opruiing en belediging Sylvana Simons: 4 werkstraffen, 16 geldboetes, 1 vrijspraak https://t.co/prdH92qkAY

Drie verdachten krijgen een taakstraf van zestig uur opgelegd voor opruiing, een vierde werd van opruiing vrijgesproken. Eén van de overige verdachten is vrijgesproken van belediging, de rest krijgt een geldboete tot 450 euro. Hun uitlatingen vallen niet onder de vrijheid van meningsuiting, besloot de rechter. De verdachten zouden de grens van het toelaatbare hebben overschreden.

Eén verdachte is vrijgesproken en een ander krijgt donderdagmiddag zijn vonnis.

Lees ook: Lynchfilmpje Sylvana Simons? ‘Ik knutselde gewoon wat’

Met de opgelegde straffen hoopt de rechtbank aan de veroordeelden duidelijk te hebben gemaakt dat de vrijheid van meningsuiting in Nederland groot is, maar wel begrenst wordt. Wanneer een mening “belediging, bedreiging, opruiing of discriminatie” bevat is dat strafbaar, aldus de rechtbank.

Ian van der Kooye, woordvoerder van Simons, is opgetogen over de uitspraak van de rechter. Dat de rechter grenzen aan de vrijheid van meningsuiting heeft gesteld, juicht hij toe. “Iedereen kan zich hierdoor veilig voelen in Nederland, nu duidelijk is er dat er geen seksistische en racistische uitspraken gedaan kunnen worden. Er is door de rechter paal en perk gesteld aan hoe binnen het racismedebat door sommigen gecommuniceerd wordt.” Simons is volgens hem “opgelucht”: “Ze kan nu eindelijk een lange, moeizame periode afsluiten”.

Aangifte

Simons deed vorig jaar aangifte van racisme naar aanleiding van verschillende opmerkingen die op internet zijn gemaakt over de politica. Het Openbaar Ministerie maakte in februari bekend het twintigtal te zullen vervolgen.

Lees ook het interview met Sylvana Simons: ‘Niemand wil opstaan met haat in zijn hart

Het OM richtte zich vooral op uitingen op sociale media. Op Twitter en Facebook was Simons het doelwit van honderden hatelijke en bedreigende berichten nadat ze bekend had gemaakt dat ze de politiek in ging. Na onderzoek werd duidelijk dat er mogelijk ook strafbare uitingen tussen zaten.

Simons heeft op het politiebureau mogen aangeven welke bedreigingen en beledigingen haar direct hebben geraakt, maar volgens het OM heeft dit geen invloed gehad op de selectie van zaken die uiteindelijk voor de rechter zijn gekomen. “Die selectie was nodig, anders waren hier nu 6.000 verdachten”, sprak de rechter.