De Thuiskok: Artisjokken in tomatensaus

Het is nu de tijd van de artisjokken en eigenlijk doe ik daar normaal gesproken weinig anders mee dan even stomen en daarna de blaadjes in een zelfgemaakte vinaigrette dippen en opeten. Het hart is de schat in het midden van de artisjok en is de spreekwoordelijke kers op de taart. Hij kan uiteraard ook eventueel op de pizza, of in deze zelfgemaakte tomatensaus, waar ook weer kurkuma in zit. Ook zitten er gekonfijte citroenen in, die u zelf zult moeten maken of zult moeten kopen bij de speciaalzaak.

Maak de artisjokken schoon. Trek een groot deel van de blaadjes eraf en snijd daarna met een scherp mes eenderde van de bloem eraf. Schil de artisjok daarna zoals je een appel schilt tot je bij het ‘hooi’ komt. Schep het hooi eruit. Snijd in kwarten en leg ze in water met citroensap. Snijd de zoete ui, knoflook en tomaten fijn. Verhit een flinke scheut olijfolie, voeg knoflook en ui toe en bak 10 minuten op laag vuur. Snijd de schil en het vruchtvlees van de gekonfijte citroen fijn. Voeg nu de fijngesneden tomaten, kurkuma, citroen en artisjok toe. Laat de artisjokken op laag vuur zachtjes sudderen met het deksel op de pan tot ze gaar zijn. Breng op smaak met fleur de sel, peper en nog een extra scheutje olijfolie.