Roda JC en NEC doen goede zaken in strijd tegen degradatie

Roda wint bij Helmond Sport, NEC bij FC Emmen. Volendam en NAC spelen gelijk, net als MVV en Cambuur.

Scheidend Roda-trainer Yannis Anastasiou.
Scheidend Roda-trainer Yannis Anastasiou. Foto Kay in 't Veen/ANP

NEC heeft in de play-offs om promotie en degradatie uit bij FC Emmen een goed resultaat neergezet. Een vroege 1-0 achterstand werd omgebogen in een ruime 1-3 overwinning. Zaterdag kunnen de Nijmegenaren het in eigen huis afmaken.

Het duel tussen de nummer negen van de Jupiler League en de nummer zestien van de eredivisie had voor NEC niet slechter kunnen beginnen: al na vier minuten was het middenvelder Alexander Bannink die de score opende voor de thuisploeg. In de tweede helft kwam NEC dankzij Gregor Breinburg en een fout van Emmen-keeper Telgenkamp al na negen minuten op gelijke hoogte. NEC-spits Jay-Roy Grot zette de bezoekers in de 68ste minuut op voorsprong. In de slotfase was het Liverpool-huurling Taiwo Awoniyi die er 1-3 van maakte.

Helmond Sport - Roda JC

Ook Roda JC heeft in de play-offs een belangrijke eerste stap gezet richting lijfsbehoud. Op bezoek bij Helmond Sport werd het 0-1. De Limburgers, die met 33 punten op een zeventiende plaats waren geëindigd in de eredivisie, kregen met de overwinning meer dan waar ze recht op hadden. In de eerste helft waren de beste mogelijkheden voor Helmond Sport. Onder meer de Belg Jason Bourdouxhe zag een poging gekeerd worden door Roda-doelman Benjamin van Leer.

In de tweede helft kwam Roda al snel op voorsprong: aanvaller Dani Schahin tikte in de 51ste minuut de 0-1 binnen. Vijf minuten later moest Roda met tien man verder, nadat middenvelder Adil Auassar te hard was doorgegaan op Bourdouxhe. Helmond Sport wist in het laatste half uur van de wedstrijd echter geen verandering in de stand aan te brengen. Roda verdedigt daarom zaterdag een 0-1 voorsprong. Als dat lukt ontmoet de club MVV Maastricht of SC Cambuur.

FC Volendam - NAC Breda

FC Volendam leek thuis een prima uitslag neer te zetten met een late 2-1 voorsprong, maar één minuut voor tijd was het NAC-aanvaller Cyriel Dessers die de einduitslag op 2-2 bepaalde. De Bredanaars kunnen het zondag in eigen huis afmaken en zich plaatsen voor de derde en laatste ronde van de play-offs.

De wedstrijd kwam pas in de tweede helft op gang. De uitploeg kwam na 61 minuten op voorsprong door een kopbal van de Ghanese Manchester City-huurling Thomas Agyepong. Volendam was echter niet uit het veld geslagen en deed binnen drie minuten via een knal van invaller Daniel van Son wat terug: 1-1. De Volendammers leken dankzij een mooie volley van Nick Runderkamp vijf minuten voor tijd de drie punten in eigen huis te houden, maar Dessers tekende in de laatste minuut van de officiële speeltijd voor de 2-2.

MVV Maastricht - SC Cambuur

Ook MVV en Cambuur speelden gelijk: 1-1. De wedstrijd werd al na acht minuten opengebroken door een doelpunt van Arsenal-huurling Kelechi Nwakali. Tien minuten later was het Sander van de Streek, in de competitie goed voor 22 treffers, die op fraaie wijze de 1-1 binnenschoot.

Cambuur heeft met het gelijkspel in een uitduel een goede uitgangspositie voor een plekje in de beslissende derde ronde van de play-offs.