Politie Groningen geeft krant vals bericht

De Groningse politie heeft een vals persbericht aan het Dagblad van het Noorden gegeven, in de hoop een verdachte uit zijn tent te lokken. Dat stelt de krant dinsdag in een artikel. Hoofdredacteur Evert van Dijk vindt het schandalig dat de politie „nepnieuws” verspreidt. Hij voelt zich gebruikt en spreekt van geschaad vertrouwen: „Je gaat er toch vanuit dat de politie te vertrouwen is.”

Het OM zegt in de krant dat het gewraakte bericht „volgens de regels” was geschreven, maar mede als opsporingsmethode werd ingezet:. „In de slipstream is de ruisstrategie meegenomen.”

Het bericht was onderdeel van een langer lopende strafzaak. In Groningen werd in 2008 een prostituee zwaar mishandeld en beroofd. De DNA-sporen in een condoom, die op de plaats delict werd gevonden, bleken jaren later te matchen met het DNA van een verdachte. Dit bewees echter alleen dat hij die dag klant van de prostituee was geweest.

Daarop besloot de politie hem met een krantenbericht te provoceren. Op 21 november 2016 verscheen het bericht ‘Mogelijk doorbraak in mishandelingzaak’. In feite was van een doorbraak geen sprake. Rechercheurs plantten daarna de krant, opengeslagen op het bericht, in de portiek van de verdachte. De opzet mislukte, de verdachte liet zich niet uit zijn tent lokken. Later is hij alsnog opgepakt. Zijn zaak loopt nog.