Trumpblog

Trump over terrorisme: strijd tussen goed en kwaad

Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Nieuw blog

Na de zoveelste hectische week voor de Amerikaanse president Trump is het tijd voor een nieuw Trumpblog:

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de Amerikaanse president.

Iran veroordeelt harde woorden Trump

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif heeft de toespraak van Trump in Saoedi-Arabië op zondag scherp veroordeeld. "Iran, vers uit echte verkiezingen, wordt aangevallen door de president vanuit dat bastion van democratie en gematigdheid", schreef de minister op Twitter. Met 'dat bastion' doelt Zarif op Saoedi-Arabië.

Tijdens de toespraak in Riyad had de Amerikaanse president harde woorden voor Iran. Hij riep onder meer de internationale gemeenschap op om het land verder te isoleren. Saoedi-Arabië is de belangrijkste rivaal van Iran in de regio. Dit weekend tekende Trump een wapendeal van 100 miljard euro met dat land.

Vrijdag waren er verkiezingen in Iran en werd de huidige president Rouhani met een ruime meerderheid herkozen.

Lees ook: Verkiezingen Iran: Rohani is de minst slechte van het stel

Trump over terrorisme: strijd tussen goed en kwaad

Donald Trump heeft leiders van de Arabische wereld opgeroepen om de leiding te nemen in de strijd tegen islamitisch extremisme. Tijdens een toespraak op zondag in de aanwezigheid van tientallen leiders uit het Midden-Oosten noemde hij dit “niet een strijd tussen verschillende religies of beschavingen, maar een strijd tussen goed en kwaad”. De Amerikaanse president is op het moment in Saoedi-Arabië voor zijn eerste staatsbezoek.

Lees ook de analyse van onze correspondent Gert Van Langendonck: Lof en Amerikaanse wapens voor Saoedi’s

De president wil verdere samenwerking met de Arabische wereld om samen op te treden tegen Islamistische Staat (IS). Volgens Trump is het “een strijd tussen barbaarse criminelen en fatsoenlijke mensen van alle religies”.

Bekijk hier de volledige toespraak van Trump:

Dansende Trump in Saoedi-Arabië

Dat president Trump uitgerekend Saoedi-Arabië koos als bestemming voor zijn eerste buitenlandbezoek deed al veel wenkbrauwen fronsen en nu blijkt dat hij het wel erg goed naar zijn zin heeft. Op social media circuleren video's van Trump die voorzichtig meedoet met een traditionele dans. Ook minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson is hierbij aanwezig.

Here's Trump dancing with the state sponsor of Wahhabism, or what he calls "RADICAL ISLAMIC TERRORISM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!" pic.twitter.com/PmTxzAdhE2

— gaywithajob (@gaywithajob) 20 mei 2017

Hoewel Saoedi-Arabië bekendstaat als een belangrijke militaire en economische bondgenoot van de Verenigde Staten blijft de relatie met het zeer conservatief islamitische land gespannen. Zo komen de meeste aanslagplegers van 11 september uit Saoedi-Arabië en is de heersende wahhabitische ideologie nauwverwant met het gedachtegoed van terreurbewegingen Al-Qaeda en Islamitische Staat. De Arabische Golfstaat steunt talloze radicale islamitische groeperingen in landen als Syrië en Libië en is verantwoordelijk voor honderden burgerdoden in Jemen.

Reden voor veel mensen om zich op Twitter kritisch uit te laten over Trump.

Here's Trump dancing with the state sponsor of Wahhabism, or what he calls "RADICAL ISLAMIC TERRORISM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!" pic.twitter.com/PmTxzAdhE2

— gaywithajob (@gaywithajob) 20 mei 2017

Twitter avatar chillipope Timo El Hombre Lobo @PaulObrienUSA trump's having a lovely time dancing with the supporters of "radical Islamic terrorism" that he hated during his campaign
Twitter avatar freepressfree TRUMP RUSSIA TRUTH @NBCNews false they are dancing on the graves of the 2,977 people who died on 9/11

Trump tekent miljardendeals met Saoedi-Arabië

De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens zijn staatsbezoek aan Saoedi-Arabië diverse overeenkomsten getekend. Meest in het oogspringend is de wapendeal ter waarde van 100 miljard euro. De Verenigde Staten leverden onder meer 150 Blackhawk-helikopters aan Saoedi-Arabië, zo meldt persbureau Reuters.

In totaal gaat het om overeenkomsten ter waarde van 310 miljard euro voor de komende tien jaar. Volgens Trump leidt het tot "enorme investeringen" in de Verenigde Staten. De beide landen willen de komende jaren nauwer samenwerken op militair en economisch gebied.

Lees ook het interview met wapenhandelexpert Andrew Feinstein: ‘Trump ontdekt nu hoe lucratief wapenhandel is’

Tijdens de presidentscampagne had Trump nog felle kritiek op Saoedi-Arabië. Hij zette zijn rivaal Hillary Clinton onder druk om afstand te doen van geldschieters uit het land gezien de slechte positie van vrouwen en de doodstraf voor homoseksuelen.

Tijdens het staatsbezoek is van deze houding niets te merken. De Saoedische koning Salman onderscheidde hem met een hoge onderscheiding "voor zijn streven om de veiligheid in de regio en in de wereld te vergroten". Eerder viel deze eer ten deel aan de Russische president Poetin, de Britse premier May en Trumps voorganger Obama.

Trump door publicaties NYT en Washington Post weer onder vuur

In het strafrechtelijk onderzoek dat momenteel gaande is naar de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen is de naam opgedoken van een vooraanstaande functionaris in het Witte Huis. Dat meldt The Washington Post vrijdag op basis van bronnen dicht bij het onderzoek. De naam van de persoon is niet bekendgemaakt, maar het zou gaan om een naaste adviseur van president Trump.

Ook op vrijdag schrijft The New York Times dat Trump vorige week tegenover Russische functionarissen zou hebben verklaard dat met het ontslag van FBI-directeur James Comey “grote druk” van zijn schouders is weggenomen. Hij zou Comey, die het onderzoek leidde naar de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen en Trumps rol daarin, “een echte mafkees” hebben genoemd. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov en de Russische ambassadeur waren vorige week op bezoek in het Witte Huis, een dag na het ontslag van Comey.

Lees ook: ‘Adviseur Trump genoemd in Rusland-onderzoek’

Trump zegt dat speciale aanklager het land zal schaden

President Donald Trump waarschuwde tijdens een persconferentie dat het aanstellen van de speciale aanklager die het Ruslandonderzoek gaat leiden, Amerika vreselijk zal schaden. Hij zei te hopen dat het onderzoek snel kan worden afgerond zodat "we ons kunnen richten op het creëren van banen, gezondheidszorg en belastingverlaging".

"Ik denk dat dit ons land schaadt omdat het laat zien dat we een verdeeld, niet-verenigd en verward land zijn. [..] Terwijl we belangrijke dingen zouden moeten doen, of het nu een handelsverdrag is, of het stoppen van kern...".

Hij ontkende nogmaals dat hij Comey heeft gevraagd het onderzoek naar Flynn te staken. Ook herhaalde hij zijn uitlatingen dat het onderzoek naar Russische inmenging een "heksenjacht" is. "Er is geen sprake van collusie met de Russen," zei hij.

Ook zei Trump binnenkort de nieuwe FBI-directeur te kunnen aankondigen. Hij zei verbaasd te zijn geweest over alle kritiek na het ontslag van Comey. Hij dacht dat hij met zijn beslissing op de steun van alle partijen te kunnen rekenen.

Chaffetz neemt ontslag

Donderdag maakte Jason Chaffetz, Republikeins Congreslid en voorzitter van de Ethiek-commissie in het Huis van Afgevaardigden, bekend eind juni te vertrekken uit het Congres. Dit is een opvallend omdat Chaffetz als voorzitter het ontslag van FBI-directeur Comey onderzoekt. Onlangs heeft hij alle correspondentie tussen Trump en Comey opgevraagd. Volgens NRC-correspondent Guus Valk heeft hij hiermee een Republikeinse erecode geschonden.

Lees ook: Trump verder in problemen door aantekeningen Comey

Trump noemt aanstelling van speciale aanklager een "heksenjacht"

Donald Trump noemt het aanstellen van een speciale aanklager "de grootste heksenjacht op een politicus uit de Amerikaanse geschiedenis". De aanklager gaat het onderzoek leiden naar de invloed van Rusland op de presidentsverkiezingen vorig jaar. Enkele uren hiervoor zei Trump er naar uit te kijken dat de zaak snel zal worden afgesloten.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump This is the single greatest witch hunt of a politician in American history!

Ook maakt hij zich schijnbaar boos omdat er nooit een speciale aanklager is aangesteld om onderzoek te doen naar alle "illegale activiteiten" van Hillary Clinton en Barack Obama.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump With all of the illegal acts that took place in the Clinton campaign & Obama Administration, there was never a special councel appointed!

Donderdag werd bekend dat oud-FBI-chef Robert Mueller is aangesteld om het Ruslandonderzoek te leiden. Rob Rosenstein de onderminister van Jusitie vond de aanstelling noodzakelijk om het vertrouwen van het volk in het onderzoek te behouden.

Oud-chef FBI wordt speciale aanklager Ruslandonderzoek

Oud-FBI-chef Robert Mueller is aangesteld als hoofd van het onderzoek naar Russische invloeden op de presidentsverkiezingen van vorig jaar. Dat meldt onder andere The New York Times. Mueller krijgt verregaande autonomie om onderzoek te doen, onder andere naar banden van het team van Trump met Rusland.

Lang leek het er op dat er geen speciale aanklager zou worden aangesteld door het ministerie van Justitie, omdat het merendeel van de Republikeinen daar het nut niet van inzag. Maar de druk op het ministerie van Justitie om een aanklager aan te stellen nam de afgelopen dagen toe. Op woensdag schreef The Washington Post dat de ontslagen FBI-directeur James Comey in februari door Donald Trump gevraagd zou zijn om het onderzoek naar zijn nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn te laten varen.

De onderminister van Justitie Rob Rosenstein ziet de aanstelling nu als een noodzakelijkheid om het vertrouwen van het volk in het verdere verloop van het onderzoek te behouden.

Lees ook: VS stelt speciale aanklager Ruslandonderzoek aan

Poetin wil best verslag opsturen van gesprek Trump-Lavrov

De Russische president Vladimir Poetin wil best het verslag van Trumps conversatie met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov naar de Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden sturen. Dat zei hij volgens Reuters tijdens een persconferentie op woensdag. De berichtgeving over mogelijke inlichtingen die Trump met Lavrov gedeeld zou hebben, noemde hij "schizofreen". Er zou geen gevoelige informatie besproken zijn, aldus Poetin.

Het zou gaan om een geschreven verslag, geen audio-opname.

Lees hier ons vorige Trumpblog terug