Oud-burgemeester Utrecht Annie Brouwer overleden

Dat maakte de gemeente Utrecht bekend. Brouwer (70) was burgemeester van Utrecht van 1999 tot 2008.

Brouwer in 2009.
Brouwer in 2009. Foto Valerie Kuypers/ANP

Annie Brouwer-Korf is op 70-jarige leeftijd overleden. Dat maakte de gemeente Utrecht, waar ze van 1999 tot 2008 burgemeester was, donderdag bekend. Ze was al geruime tijd ziek.

Brouwer had een lange loopbaan in de gemeentepolitiek. Ze werd geboren in Groningen, maar werd later in Nijmegen gemeenteraadslid en wethouder voor de PvdA. Daarna werd ze burgemeester in Zutphen en Amersfoort, als eerste vrouw in beide gemeentes.

Lees ook dit interview met Brouwer bij haar afscheid als burgemeester van Utrecht: ‘Veiligheid is mijn Leitmotiv’

Ze was een van de gegijzelden bij de treinkaping van De Punt in 1977 door Molukkers. Ten tijde daarvan was ze zwanger. Na twee weken, een week voordat de kaping met geweld tot een einde werd gebracht, werd Brouwer vrijgelaten. De kaping was voor Brouwer reden om de politiek in te gaan.

Naast haar werk in de gemeentepolitiek was Brouwer onder meer voorzitter van Reclassering Nederland en bekleedde ze functies bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Nationaal Reumafonds.

In een verklaring zegt burgemeester Jan van Zanen van Utrecht:

“Wij verliezen in Annie Brouwer een zeer betrokken, doortastende en krachtige vrouw. Met haar overlijden verliezen we een indrukwekkend bestuurder. Zij was ruim acht jaar burgemeester van Utrecht in een bijzondere politiek bestuurlijke tijd. We gaan haar enorm missen. Utrecht en Nederland zijn haar veel dank verschuldigd.”