Recensie

Recensie

Lewis op het scherp van de snede

Klassiek De Britse pianist Paul Lewis maakte zijn debuut in het Muziekgebouw aan ‘t IJ. Vertelkracht in Weber en Beethoven wisselde hij af met een serene Bach.

Foto Molina Visuals

Dat de Britse pianist Paul Lewis een bijzondere affiniteit heeft met repertoire van rond 1800, bleek de afgelopen jaren uit zijn wereldwijd bejubelde Beethoven- en Schubert-cycli voor het label Harmonia Mundi. Woensdag maakte Lewis zijn debuut in het Muziekgebouw aan ‘t IJ. Onder meer met werk van Carl Maria von Weber, nog zo’n componist op het breukvlak van classicisme en ontkiemende romantiek.

Diens zelden gespeelde Tweede pianosonate is een stuk dat voortdurend uit zijn voegen dreigt te barsten. Iets met een klassieke leest die duchtig op haar rekbaarheid wordt getest met allerhande romantisch-expressieve grilligheden.

Eerlijk is eerlijk: dat spanningsveld levert memorabele momenten op. Zoals in de openingsmaten, waarin mistige wouden opdoemen in een hoornmotief boven gonzende bastonen. Of in het ‘Menuetto capriccioso’, een spel van muzikale bokkensprongen en lange neuzen vol klierende trillers. Andere passages beklijven minder, onder meer door overdadige toonladderriedels, bij wijze van virtuoos passagewerk.

Reliëf

Lewis leverde niettemin een knap staaltje pianistiek op het scherp van de snede. Hij gaf Webers noten maximaal reliëf met stuwende melodische spanningsbogen, felle contrasten en een baaierd aan kleurnuances. Zoals in het tweede deel, waarin hij rond variaties op een marsthema een voltallig orkest uit de toetsen kneedde.

Ook in Beethovens Vierde pianosonate mikte Lewis vol op muzikale vertelkracht met een stevig neergezet openingsdeel. In het ‘Largo’ leek om de zoveel maten een andere pianist achter het klavier te zitten: de melodicus van het gestamelde motief, de menger van het dromerige akkoord, de interpreet van de narrige fortissimo-klap.

Bachs Eerste partita klonk bij Lewis vederlicht en sereen. Neem de ‘Sarabande’, waarin hij een puntgaaf versierde melodielijn bijna terloops over een kristalheldere baslijn drapeerde.