De verkapte boodschappen van partijleiders vertaald

Kabinetsformatie Partijen moeten een nieuwe voorkeur uitspreken nu de formatie geklapt is, maar ze doen dat vaak indirect.

Nu GroenLinks niet meer meedoet aan de onderhandelingen over een nieuw kabinet, zoeken VVD, CDA en D66 een andere partij om een meerderheid mee te vormen. In het Tweede Kamerdebat over de eerste mislukte formatieronde, op woensdagmiddag, nam elke partij alvast een strategische positie in. Wie wil nu toch meedoen, onder voorwaarden? Wie wil nog steeds niet, maar misschien, héél misschien toch wel en hoe help je zo’n partij daarbij? En wie sluit de ander (nog) uit?

Over de oorzaak van de breuk met GroenLinks is nu bekend dat het vooral ging over de opvang van vluchtelingen buiten Europa en aan de Nederlandse grens. In het debat wilden de partijen die net samen waren mislukt, alleen maar zeggen dat het over migratie ging. De anderen weten nu dus niet wat er op dit punt van de nieuwe partij aan tafel wordt verwacht.

Lees ook ons blog over het verloop van de formatie voor de laatste ontwikkelingen

Dat zwijgen was vooral strategie: GroenLinks kan op een dag toch nodig zijn en de anderen hoeven niet nu al te weten wat er onderling was ‘weggegeven’. Uit wat er wél werd gezegd, werd veel duidelijk. De VVD wil de ChristenUnie gerust stellen, van D66 hoeft dat niet zo nodig, de SP wil nog steeds niet met de VVD, de PvdA denkt dat er in de gesprekken met GroenLinks nog niet tot het uiterste is gegaan.

De Tweede Kamer wees op woensdag opnieuw Edith Schippers (VVD) aan als informateur. Nog dezelfde middag had ze de eerste partijleiders op bezoek voor een ‘verkenning’.

Hun boodschappen zaten al in het debat. Hierbij: acht uitspraken van de belangrijkste partijleiders ‘vertaald’ en voorzien van commentaar.