Bijthonden

Eigenaren risicohonden vanaf volgend jaar verplicht op cursus

Eigenaren van 21 agressieve hondenrassen moeten vanaf komend jaar op opvoedcursus. Dat heeft demissionair staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken, PvdA) woensdag bekendgemaakt. Gemeenten krijgen bovendien de mogelijkheid hun eigen maatregelen tegen de dieren in te stellen, zoals een muilkorfplicht of gebiedsverbod. De regels zijn onderdeel van een breder pakket aan maatregelen waarmee het kabinet het aantal hondenbeten hoopt terug te dringen, schrijft Van Dam in een brief aan de Tweede Kamer: „In de afgelopen jaren hebben zich met regelmaat ernstige bijtincidenten voorgedaan.Ik maak mij daar grote zorgen over en vind dat actie geboden is.” Van Dam wil niet standaard bijtende honden afmaken, zoals was geadviseerd. Een hond kan opgehitst zijn. (NRC)