99,5 miljoen euro Schilderij Untitled van Basquiat geveild voor recordbedrag

Een doek van de Amerikaanse artiest Jean-Michel Basquiat is donderdagavond bij veilinghuis Sotheby’s verkocht voor 110,5 miljoen dollar (99,5 miljoen euro). Het is het hoogste bedrag dat ooit voor een werk van Basquiat is betaald. Het werk dateert uit 1982 en draagt geen naam (Untitled). Het stelt een gezicht voor in de vorm van een schedel. Basquiat, die onder het pseudoniem SAMO als graffitikunstenaar in New York bekend werd, overleed in 1988 op 27-jarige leeftijd na een overdosis heroïne. De beginprijs was vastgesteld op 57 miljoen dollar. De nieuwe eigenaar is de 41-jarige Japanse verzamelaar Yusaku Maezawa. Die werd miljardair in de mode-industrie, en wil het uiteindelijk „een centrale plek” geven in zijn toekomstige museum. (NRC)