Opinie

‘Ik ben in kunst geïnteresseerd geraakt via het kaartspel Magic’

Mijn favoriet Waarom heeft u dit kunstwerk gekocht? Deze week: een schets

Schets voor Pendulum of Patterns, Raoul Vitale, 15 x 25 centimeter, potlood op papier.
Schets voor Pendulum of Patterns, Raoul Vitale, 15 x 25 centimeter, potlood op papier.

‘Ik ben in kunst geïnteresseerd geraakt via het fantasy-kaartspel Magic: The Gathering, dat ik veel speelde in mijn studententijd. Bij Magic neem je het tegen elkaar op met speelkaarten van fantasy-figuren als elfen en trollen. Toen ik na mijn afstuderen wat meer ging verdienen ben ik ontwerpen en schilderijen van het spel gaan kopen. Vooral via Facebook. Ik verzamel voornamelijk fantasy-art, maar heb ook een aantal andere kunstwerken. Bijvoorbeeld een schilderij van de landschapsschilder Rutger Hiemstra. Ik koop alleen kunst die makkelijk op te hangen is, kleinere schilderijen en tekeningen dus.”

„Dit is een gesigneerde schets voor de kaart Pendulum of Patterns. Het ontwerp is van Raoul Vitale, van wie ik nooit eerder had gehoord. De kunst van Magic wordt volgens mij ondergewaardeerd. Mensen associëren het met afbeeldingen van elfjes, gespierde barbaren en kerels met grote zwaarden. Maar dit ontwerp van een pendule is bijvoorbeeld veel neutraler. Ik heb deze kaart gekozen vanwege de bijzondere patronen. De lijnvoering komt in de schets nog beter uit dan op de kleurenafbeelding op de kaart. Je ziet goed hoe het ontwerp is opgebouwd, hoe de getekende lagen bovenop elkaar liggen. Ik kan er eindeloos naar kijken. Daarom koop ik zo’n schets, niet om door te verkopen.”

„Het uiteindelijke schilderij dat is gebruikt voor de kaart was een stuk duurder, meer dan duizend euro. Dat wordt een beetje te gek. De bijbehorende kaart heb ik wel gekocht, daar heb ik hooguit een euro voor betaald. Het is niet zo’n zeldzame of bijzondere kaart; sommige kaarten worden voor duizenden euro’s verkocht. Zoals de originele set van tien kaarten waarmee een van de ontwerpers zijn vriendin ten huwelijk vroeg. Voor zo’n kaart worden tienduizenden dollars geboden. Je ziet sowieso dat de interesse voor de kunst van Magic toeneemt, zeker voor kaarten uit de beginperiode. Nu gaat veel digitaal, dat is minder interessant.”

Ook een kunstwerk gekocht? Mail naar mijnfavoriet@nrc.nl