Zelfstandig gastouder is ook echt een ondernemer

Deze rubriek belicht elke woensdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Deze week fiscaal recht: aftrekposten voor gastouderschap en de werkruimte.

Foto ANP

Kun je als gastouder ingeschreven staan bij een gastouderbureau en toch profiteren van de voordelen van het ondernemerschap? Een vrouw had zich als gastouder ingeschreven in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen. Ze wilde in haar eigen huis kinderopvang aanbieden voor maximaal zes kinderen en had daartoe een bemiddelingsovereenkomst gesloten met een gastouderbureau. Het bureau zorgde voor de facturering, een pedagogisch beleidsplan, het toezicht en de begeleiding. In de praktijk kwam het erop neer dat de vrouw zelf de acquisitie deed. Ze had haar vijf opdrachtgevers zelf geworven en sloot met hen zelfstandige overeenkomsten over de opvang van de kinderen. Ze bepaalde zelf hoeveel uren ze werkte, wanneer ze werkte en wat haar tarief was.

Maar dit was voor de Belastingdienst niet genoeg om de inkomsten aan te merken als winst uit onderneming. Volgens de inspecteur was de vrouw door de tussenkomst van het gastouderbureau geen zelfstandig ondernemer en had ze dus geen recht op bijbehorende belastingvoordelen.

De rechtbank Zeeland-West-Brabant vindt dit te kortzichtig. Ook factoren als ondernemersrisico, winstverwachting, aantal opdrachtgevers en omvang van het werk bepalen of er sprake is van een onderneming.

Door het stelsel van gereguleerde kinderopvang zijn gastouders nu eenmaal verplicht om te werken via een gastouderbureau, maar dat doet in dit geval niets af aan de zelfstandigheid, vindt de rechter. De inkomsten worden alsnog aangemerkt als winst uit onderneming, met ruimte voor de ruim 11.000 euro aan aftrekposten.

www.rechtspraak.nl: ECLI:NL:RBZWB:2017:2177