Tweede Kamer

Kinderrechter gaat bepalen of kind ouder moet zien na partnerdoding

De kinderrechter gaat voortaan bij iedere zaak beslissen of een kind nog contact moet hebben met een ouder die de andere ouder heeft gedood. De Tweede Kamer stemde dinsdag in met dit wetsvoorstel van demissionair minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok (VVD). Voorheen oordeelde de kinderrechter in zaken waarin partnerdoding speelde alleen als er een juridische procedure werd aangespannen. Ouders die een ernstig misdrijf hebben gepleegd behouden normaal gesproken het recht op omgang met het kind, maar dat kan de kinderrechter vanaf nu tegenhouden. Blok schrijft dat „als de ene ouder de ander doodt, het kind wellicht geen behoefte heeft de dader op te zoeken in de gevangenis”. De beslissing van de kinderrechter geldt voor twee jaar. In die periode kan de ouder niet vragen om een herziening. (NRC)