Trump lekte zelf naar de Russen

Ontmoeting Trump-lavrov Opnieuw moet het Witte Huis alle zeilen bijzetten om Trumps gedrag te verdedigen. Lekte hij bewust geheime informatie van zijn inlichtingendiensten aan de Russen?

Elke dag, na iedere onthulling door Amerikaanse media, raakt president Donald Trump verder verstrikt in het Rusland-dossier. Een onthulling van maandagavond door The Washington Post is mogelijk de gevaarlijkste tot nu toe. De krant schreef dat de president vertrouwelijke informatie van de inlichtingendiensten gedeeld heeft met de Russische minister Lavrov.

De onthulling leidde tot grote paniek in het Witte Huis. Trumps Nationale Veiligheidsadviseur ontkende eerst dat Trump „bronnen of methodes” van de inlichtingendiensten had besproken. „Ik was in de kamer, het is niet gebeurd.” Maar de kern van de publicatie in The Washington Post – Trump deelde geheime informatie met Rusland – werd niet tegengesproken.

Hierna bevestigde Trump zelf dinsdagochtend dat hij informatie met de Russische minister had gedeeld. Hij had daar „absoluut het recht toe”, schreef hij op Twitter. McMaster moest vervolgens opnieuw de pers toespreken, en zei nu dat de gedeelde informatie ,,gepast” was. The New York Times onthulde daarop de bron van de inlichtingen, die in grote verlegenheid is gebracht: bondgenoot Israël.

Trump ontmoette Lavrov en de Russische ambassadeur Sergej Kisljak vorige week in het Oval Office. Bij dat gesprek was de Amerikaanse pers niet welkom, maar wel een Russische fotograaf, die de ontmoeting vastlegde. Trump vertelde dat de Amerikaanse inlichtingendiensten een complot van Islamitische Staat op het spoor waren, waarbij laptops in vliegtuigen gebruikt zouden worden. Trump noemde de Syrische stad, die onder controle van IS staat, waar het complot zou zijn voorbereid.

Al deze informatie valt in de hoogste categorie van geheimhouding door de inlichtingendiensten. Zelfs de trouwste bondgenoten van de VS hadden dit nog niet gehoord. De onthulling sloeg in Washington in als een mokerslag. Zelfs veel Republikeinen vinden dat de president een verklaring moet afleggen. Iedere overheidsmedewerker die geheime informatie deelt met een buitenlandse mogendheid, zeker één waarmee de VS op gespannen voet staan, is strafbaar. Trump was dat volgens juristen niet, omdat de president uiteindelijk beslist wat geheim is.

Maar dat doet niets af aan de schade die Trump zijn inlichtingendiensten berokkende. De CIA en de NSA zijn na Trumps loslippigheid meteen op de hoogte gesteld door het Witte Huis. De uitspraken zijn volgens die diensten schadelijk voor de banden met de bondgenoten in Syrië die de informatie hadden geleverd.

Bovendien kan het ertoe leiden dat bondgenoten geen informatie met de VS meer delen, uit vrees dat hun inlichtingen worden doorverteld.

De vraag is of Trump de informatie bewust lekte, of dat dit in een opwelling gebeurde. Beide scenario’s zijn buitengewoon gênant voor Trump. Elke dag onthullen Amerikaanse media nieuwe feiten over de banden tussen Trumps entourage en de Russische regering. Trump ontving de Russische delegatie een dag nadat hij FBI-directeur James Comey had ontslagen, die een onderzoek leidde naar de Rusland-connectie van Trump.

Medewerkers van Trump zeggen nu dat het lekken onbewust gebeurde. Een medewerker zegt tegen The Washington Post dat Trump wilde opscheppen tegen de Russen over zijn inlichtingendiensten. „Ik krijg geweldige informatie. Mensen geven me dagelijks geweldige informatie in briefings”, zou Trump gezegd hebben. De conservatieve commentator David Brooks concludeert in The New York Times: „Trump is te incompetent om zijn eigen incompetentie te zien.”

Bewust of onbewust loslippig: het is de vraag welk scenario schadelijker is voor Trump. Zijn regering stapelt incident op incident en Trump lijkt alle controle kwijt te zijn. Het Rusland-dossier gaat niet alleen meer over de vraag of de Russische regering de Amerikaanse verkiezingen in het voordeel van Trump manipuleerde. Het gaat onder veel meer, inmiddels ook om het delen van geheime inlichtingen met een niet-bevriende mogendheid.

Maar ondanks de onthullingen zit het dossier politiek vast. Het FBI-onderzoek is met het ontslag van Comey mogelijk fataal gesaboteerd. De Democraten vragen al weken om een onafhankelijke aanklager die het Rusland-dossier moet onderzoeken. Hoewel driekwart van de Amerikaanse bevolking ook zo’n aanklager wil, houden de Republikeinen dat tegen.

Trump kan de kwestie maar niet van zich afschudden. Het Witte Huis heeft krediet bij de pers en de bevolking nodig om een eigen versie van het verhaal te kunnen verkopen. Maar omdat er de afgelopen weken zoveel onwaarheden over Rusland zijn verteld, is dat krediet er niet. Zo slokt het Rusland-dossier Trump steeds verder op, tot er geen weg terug meer is.