Toevalstreffer levert DSM 1,6 miljard op

Overname Noodgedwongen bracht DSM zijn kwakkelende farmatak in 2013 onder bij Patheon. Nu levert die deal DSM 1,6 miljard euro op.

Koerssprong na overname
Koerssprong na overname

Succesverhalen uit het bedrijfsleven gaan vaak over strategische meesterzetten, over visionaire topmannen of onbreekbaar doorzettingsvermogen. Zelden over geluk.

Dat geluk minstens zo belangrijk is, bewees DSM deze week. Het fijnchemiebedrijf uit Heerlen krijgt binnenkort 1,6 miljard euro overgemaakt voor een voormalige dochteronderneming waarin het min of meer ongewild nog flink belang heeft.

Dat zit zo. Maandag werd bekend dat de Amerikaanse farmaceut Thermo Fisher Scientific het eveneens Amerikaanse Patheon overneemt voor 7,2 miljard dollar. Patheon, dat geneesmiddelen ontwikkelt voor farmabedrijven, heeft een schuld van 2 miljard. Thermo Fisher betaalt dus 5,2 miljard voor de aandelen. En die zijn voor eenderde in handen van DSM.

Het Patheon-belang van DSM is een erfenis uit 2013, toen het concern na jaren van vruchteloze pogingen om zijn kwakkelende farmadivisie te verkopen, uitkwam bij private-equitypartij JLL. Die was bereid de farmatak van DSM in een joint venture samen te voegen met Patheon, waarin JLL een meerderheidsbelang had. DSM ging, bij gebrek aan kopers, akkoord en kreeg 49 procent van de aandelen.

Een gouden beslissing, blijkt nu. De waarde van DSM’s farmadivisie werd destijds geschat op 670 miljoen euro. Bij de beursgang van Patheon in 2016, waarbij het belang van DSM verwaterde tot 33,5 procent, kreeg het fijnchemieconcern al zo’n 100 miljoen dollar binnen. Nog eens ruim eenzelfde bedrag ontving DSM in dividend. Tel dat op bij de 1,6 miljard euro die het bedrijf straks krijgt bijgeschreven en het wordt duidelijk dat de waarde van het DSM-belang bijna is verdrievoudigd in de voorbije vier jaar. Niet slecht voor een deal die uit nood werd geboren.