Na verpletterende winst in tijdrit is Dumoulin favoriet voor eindzege Giro

Tom Dumoulin met champagne.
Tom Dumoulin met champagne. Foto Luk Benies / AFP

Zou het er dan eindelijk voor de eerste keer van komen, een Nederlandse wielrenner die de eindzege behaalt in de Ronde van Italië? Tom Dumoulin pakte dinsdag de roze leiderstrui, na een verpletterende zege op alles en iedereen in een individuele tijdrit door Umbrië. En zondag was de 26-jarige Limburger ook al zo sterk bergop in de Apenijnnenrit naar Blockhaus.

Natuurlijk, er zijn pas tien van de 21 etappes gereden. Maar zelden had de klassementsleider de laatste jaren zo’n riante voorsprong als Dumoulin nu: 2.23 minuut op nummer twee Nairo Quintana, 2.38 op nummer drie Bauke Mollema.

Vorig jaar leek Steven Kruijswijk (nu tiende op 5.19) op weg naar de eindzege, tot hij twee dagen voor het eind viel. Erik Breukink zorgde in 1988 voor het beste Nederlandse resultaat in de Giro tot nu toe: tweede. De laatste Nederlander die een van de drie grote rondes won, was Joop Zoetemelk in de Tour de France van 1980.

Dumoulin nu favoriet E11