Chelsea Manning na zeven jaar cel vervroegd vrij

Ex-militair Manning werd in 2013 nog tot 35 jaar cel veroordeeld voor het lekken aan WikiLeaks.

Chelsea Manning.
Chelsea Manning. Foto AP Bradley Manning

De Amerikaanse ex-militair Chelsea Manning, die staatsgeheimen aan website WikiLeaks lekte, is woensdag na zeven jaar gevangenisstraf weer op vrije voeten gesteld. Dat meldt Reuters op basis van een officieel document van het Amerikaanse leger.

De vervroegde vrijlating werd eerder al aangekondigd door het Witte Huis. De 29-jarige Manning werd in 2013 nog veroordeeld tot een celstraf van 35 jaar voor het doorspelen van honderdduizenden diplomatieke en militaire documenten aan klokkenluiderswebsite WikiLeaks drie jaar daarvoor. Ze werd eerder al oneervol ontslagen.

De informatie die Manning lekte wierp nieuw licht op het verloop van de oorlogen in Irak en Afghanistan. Het ging om het grootste aantal gelekte geheime documenten uit de geschiedenis van het Amerikaanse leger. Manning zat vast in Fort Leavenworth in de Amerikaanse staat Kansas.

Lees ook: Bradley Manning: ik ben een vrouw en heet voortaan Chelsea Manning

Manning ging tijdens haar arrestatie in Irak in 2010 en veroordeling in 2013 nog door het leven als Bradley Manning. Daarna maakte ze bekend transgender te zijn en veranderde ze haar naam in Chelsea. Gedurende haar gevangenschap deed ze twee zelfmoordpogingen, volgens haar advocaat omdat “haar geslachtsidentiteitsstoornis niet op een adequate manier werd behandeld”. Verzoeken tot overplaatsing - Manning zat al die tijd in een volledig mannelijk gevangenis - werden geweigerd.

De vervroegde vrijlating van Manning is het gevolg van het beleid van de voormalige Amerikaanse president Barack Obama, die net voor de inaugratie van de huidige president Donald Trump besloot 209 mensen strafvermindering te geven.

Manning vierde haar vrijlating op haar nieuwe Instagram-account met champagne en pizza:

So, im already enjoying my first hot, greasy pizza 😋

A post shared by Chelsea E. Manning (@xychelsea87) on

Here's to freedom and a new beginning. . . #ChelseaIsFree

A post shared by Chelsea E. Manning (@xychelsea87) on