EU definitief akkoord met Duitse tolheffing

Het land mag van Brussel vanaf 2019 tol gaan heffen op buitenlandse en Duitse personenauto’s.

Foto AFP

Duitsland mag van Brussel definitief doorgaan met de plannen om tol te heffen op personenauto’s. Dat heeft de Europese Commissie woensdag bekendgemaakt, schrijven Duitse media. Daarmee lijkt een einde te komen aan een jarenlange discussie tussen Brussel en Berlijn.

Eerder had de Commissie veel kritiek op het plan. In eerste instantie zou de tolheffing alleen gelden voor buitenlandse bestuurders. Daardoor was er volgens Brussel sprake van discriminatie. Met het nieuwe plan moeten Duitse bestuurders ook tol betalen, maar zij worden wel gecorrigeerd met belastingaftrek. Ook is met de EU afgesproken dat ‘schone’ auto’s bevoordeeld worden.

Na verdere kritiek van onder meer Nederland en Oostenrijk besloot Duitsland ook dat buitenlandse bestuurders alleen tol hoeven te betalen voor bondswegen, en niet voor regionale wegen. Deze aanpassing is belangrijk voor bewoners van de grensregio’s die bijvoorbeeld in Duitsland werken. Het land zou daarom nu “rekening houden met de zorgen” van de Commissie. Wel wil Brussel kijken of het land zich aan de afspraken houdt.

Belastingaftrek

De tol voor personenauto’s moet vanaf 2019 ingaan. Duitsland wil gaan werken met vignetten, die per week tussen de 2,50 en 20 euro moeten gaan kosten. Een vignet voor een jaar zal neerkomen op 130 euro. Het nieuwe plan werd in maart aangenomen door de Duitse Bondsdag en Bondsraad in Berlijn.

Lees ook: Duitsland mag tol heffen op snelwegen

In december vorig jaar ging de Europese Commissie al onder voorbehoud akkoord met de Duitse plannen. Verschillende Europese lidstaten waaronder Nederland en Oostenrijk lieten toen weten geen genoegen te nemen met het nieuwe voorstel en mogelijk gezamenlijk naar de Europese rechter te stappen, omdat Duitse bestuurders nog altijd bevoordeeld zouden worden.