Eigenaren risicohonden verplicht op cursus

Het kabinet hoopt zo het aantal bijtincidenten waarbij de 21 rassen betrokken zijn terug te dringen.

De mastino Napoletano is niet op de risicolijst geplaatst, omdat fokkers hun gevaarlijke eigenschappen met succes hebben uitgeselecteerd.
De mastino Napoletano is niet op de risicolijst geplaatst, omdat fokkers hun gevaarlijke eigenschappen met succes hebben uitgeselecteerd. Foto Ed Oudenaarden/ANP

Eigenaren van 21 “agressieve hondenrassen” moeten vanaf komend jaar op opvoedcursus. Dat heeft demissionair staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken, PvdA) woensdag bekendgemaakt. Gemeenten krijgen bovendien de mogelijkheid hun eigen maatregelen tegen de dieren in te stellen, zoals een muilkorfplicht of gebiedsverbod.

De regels zijn onderdeel van een breder pakket aan maatregelen waarmee het kabinet het aantal hondenbeten hoopt terug te dringen, schrijft Van Dam in een brief aan de Tweede Kamer:

“In de afgelopen jaren hebben zich met regelmaat ernstige bijtincidenten voorgedaan. Ik maak mij daar grote zorgen over en vind dat actie geboden is.”

De lijst van zogenoemde hoog-risicohonden en de maatregelen die het aantal incidenten moeten terugdringen is samengesteld op basis van adviezen van de Raad voor Dieraangelegenheden (RDA). Die pleitte onder meer ook voor een betere registratie van bijtincidenten, en voor het standaard afmaken van een hond die bij een incident betrokken is geweest. Tot dat laatste is Van Dam niet bereid, “omdat dit geen rekening houdt met de mogelijkheid dat er ook situaties voorkomen waarin het dier getreiterd, mishandeld of opgehitst wordt.” Toch wil de staatssecretaris kijken of er striktere richtlijnen op te stellen zijn.

‘Hoog-risicorassen’

Op de lijst van risicohonden staat onder meer de Amerikaanse Staffordshire terrier, de cane corso en alle kruisingen met pitbulls. Zij zijn door vijf experts geselecteerd op basis van hun gewicht en bouw, gefokte vechteigenschappen en manier van bijten. Zo kunnen de honden blijven bijten zonder dat het problemen oplevert voor hun ademhaling, zijn ze geneigd kwetsbare gebieden als de keel aan te vallen, en kunnen ze dermate hard bijten dat hun bek niet open te krijgen is.

Acht rassen, waaronder de dobermann, boxer, rottweiler en mastino Napoletano, zijn niet op de lijst gekomen omdat fokkers hun gevaarlijke eigenschappen met succes hebben uitgeselecteerd. Voorwaarde is wel dat ze een door de Raad van Beheer erkend stamboom hebben.

Bekijk hieronder foto’s van honden die van een hoog-risicoras zijn. De rottweiler staat in de bijlage van de staatssecretaris op zowel de lijst van risicohonden, als de uitzonderingslijst voor honden met een stamboom. Het ministerie van Economische Zaken kon daar woensdag niet direct opheldering over geven.