Argentinië

Leidster Dwaze Moeders (88) aangeklaagd

De voorzitster van de Dwaze Moeders is aangeklaagd wegens corruptie. Hebe de Bonafini (88) zou 13 miljoen dollar (11,7 miljoen euro), bestemd voor sociale woningbouw, een andere bestemming hebben gegeven; onduidelijk is welke. Het woningbouwproject was het geesteskind van de vorige Argentijnse president, Cristina de Kirchner. Een voormalig medewerker van De Bonafini, Sergio Schoklender, werd al eerder aangeklaagd.

De Bonafini acht het proces politiek gemotiveerd. Volgens haar beschouwt Kirchners opvolger Mauricio Macri, die in 2015 aan de macht kwam, het linkse activisme van de Dwaze Moeders als een bedreiging. De ‘Moeders van de Plaza de Mayo’ zijn wereld beroemd door de hardnekkigheid waarmee zij aandacht vragen voor hun tijdens de Argentijnse junta verdwenen kinderen. (BBC)