Brieven

Ware Liefde en alternatieven voor het gezin

Onderzoek ook hoe het kind dat ziet

Foto iStock

Evelien de Jong schrijft (NRC, 13/5) over redenen die vrouwen hebben om te wachten met het krijgen van kinderen. De belangrijkste reden die zij ziet is dat vrouwen wachten op ‘de Ware’. Zij pleit daarom voor een realistischer kijk op gezinnen en meent dat de alternatieven voor het heteroseksuele gezin minstens gelijkwaardig, zo niet beter zijn. Zij wekt de suggestie dat het feit dat kinderen tegenwoordig vaak opgroeien in gezinnen die niet aan die standaard voldoen reden genoeg is om aan te nemen dat de vorm van het gezin dus geen probleem is. Zij noemt niet dat de statistieken een ander verhaal vertellen. Laat ik twee dingen noemen (uit Amerikaans onderzoek, maar dat zal niet ver af staan van onze situatie). Bijna de helft van de kinderen die geboren worden bij samenwonende moeders zien hun ouders scheiden voor zij twaalf worden. Voor kinderen die geboren worden in een huwelijk van de eigen ouders is dat 20 procent. Kinderen die opgroeien in huishoudens met samenwonende partners hebben een acht maal hogere kans om beschadigd te raken dan kinderen die opgroeien met hun gehuwde biologische ouders.

Het zou goed zijn als mevrouw de Jong haar onderzoek niet alleen zou richten op de volwassenen en hun verlangens, maar ook op de kinderen die daar het lijdend voorwerp van zijn.