VS zien bewijzen voor massale executies in Syrië

De VS zeggen bewijzen te hebben voor massa-executies door het regime van de Syrische president Assad. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken toonde maandag satellietfoto’s van een militaire gevangenis buiten Damascus. Er zou daar recentelijk een crematorium zijn bijgebouwd. Volgens het ministerie worden tot vijftig gevangenen per dag opgehangen in de militaire Saydnaya-gevangenis, op 45 minuten rijden van Damascus. „Hoewel de vele wreedheden van het regime goed gedocumenteerd zijn, geloven wij dat de bouw van een crematorium een poging is de mate waarin massamoord in de gevangenis van Saydnaya wordt begaan te verbergen”, zei Stuart Jones, de hoogste Amerikaanse diplomaat voor het Midden-Oosten bij de presentatie van de foto’s.

De bevindingen van de Amerikanen onderschrijven een rapport van Amnesty International uit februari, waarin ook massale moordpartijen in de Saydnaya gevangenis werden beschreven. Volgens Amnesty zijn in dit „slachthuis voor mensen” in vijf jaar tijd 13.000 mensen omgebracht. Assad noemde het rapport indertijd een product van „het fakenieuwstijdperk”.

Het is niet duidelijk of de foto’s ter tafel zijn gekomen tijdens het bezoek van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov vorige week aan de Amerikaanse president Trump. (BBC)