Recensie

Recensie Muziek

Vinnige funkblazers bij Trombone Shorty

Hij was de jonge vaandeldrager uit de muziekwijk Treme in New Orleans, die, ontheemd na orkaan Katrina, zijn stad letterlijk omhoog blies met onvermoeibare, knetterende tromboneslides. Het werd de kracht van multi-instrumentalist en zanger Troy Andrews, alias Trombone Shorty: het moderniseren van een oude New Orleans muziektraditie. Zo ook op zijn nieuwe Parking Lot Symphony. In ‘Fanfare’ raakt Trombone Shorty het traditionale straatmarsgeluid, en ‘Tripped Out Slim’ heeft met zijn vinnige funkblazers en hey-hey-koortjes een uitgelaten jamgeluid. Verder zijn er twee naar voodookoningin Laveau Dirge vernoemde nummers en is Allen Toussaints ‘Here Come the Girls’ vol en pakkend.

In zijn overstap naar het label Blue Note kiest hij echter ook voor wat we ook al hoorden op zijn vorige album: dunnere r&b-liedjes met meezingrefreintjes, een inmiddels veel geziene spagaat. Op zich niets mis mee, maar het levert weinig nieuwe gezichtspunten op.