‘Trump deelde inlichtingen met Russische minister’

Trump zou volgens Amerikaanse media tijdens het bezoek van Lavrov hebben gesproken over een geplande operatie van IS.

De Amerikaanse president Donald Trump (l) ontving de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov woensdag 10 mei 2017 in het Witte Huis.
De Amerikaanse president Donald Trump (l) ontving de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov woensdag 10 mei 2017 in het Witte Huis. Foto AFP

De Amerikaanse president Donald Trump zou vorige week zeer vertrouwelijk materiaal hebben onthuld aan de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov, tijdens diens bezoek aan het Witte Huis. Dat melden verschillende Amerikaanse media, waaronder The Washington Post en persbureau Reuters, op basis van overheidsbronnen.

Trump zou tijdens het bezoek van Lavrov, waarbij ook de Russische ambassadeur Sergei Kislijak aanwezig was, hebben gesproken over een geplande operatie van terreurbeweging Islamitische Staat (IS), waarover de Verenigde Staten op de hoogte waren gebracht door een zeer kwetsbare bron binnen IS. De bron zou geen toestemming hebben gegeven voor het delen van de informatie met Rusland, en zou hierdoor in een penibele situatie kunnen komen. De door Trump gedeelde dreiging zou volgens The Washington Post ook samenhangen met het geplande verbod op laptops in vluchten richting de VS, een voornemen van de VS dat vorige week uitlekte.

Lees ook: Chaos? Trump gedijt er juist bij

Spontaan

De Amerikaanse president zou volgens de bronnen spontaan over de informatie zijn begonnen. Vooral het feit dat Trump een stad zou hebben genoemd waar de informatie vandaan komt, zou volgens de ingewijden grote gevaren voor de betreffende bron opleveren. Rusland en de VS vechten alle twee tegen IS, maar hebben in die strijd tegengestelde belangen. Rusland wil de Syrische president Bashar al-Assad in het zadel houden, terwijl de VS juist Syrische rebellen steunen die zowel IS als Assad bevechten.

In principe mag de president zelf beslissen welke informatie hij deelt met wie. De gedeelde informatie zou echter zo vertrouwelijk zijn, dat ook binnen de Amerikaanse overheid slechts een beperkt aantal mensen ervan op de hoogte was. Ook met bondgenoten van de VS zouden de inlichtingen om die reden niet zijn gedeeld. Volgens de overheidsbronnen is er een grote kans dat de betreffende bron, die naar verluid belangrijk is in de strijd tegen IS, in het vervolg geen informatie meer zal delen met de VS, wat de veiligheidssituatie in het Midden-Oosten voor de VS kan beïnvloeden.

Na het gesprek met Lavrov zouden ambtenaren meteen de CIA en de National Security Agency (NSA) hebben ingelicht, om verdere schade te voorkomen. Beide organisaties weigeren commentaar tegen de media.

Witte Huis ontkent

Het Witte Huis ontkent de berichten. Trumps nationale veiligheidsadviseur Herbert McMaster zei maandagavond tegen journalisten dat het verhaal niet klopt. “Ik was in de ruimte. Het is niet gebeurd”, aldus McMaster, die benadrukte dat tijdens de bijeenkomst alleen reeds bekende dreigingen zijn besproken. Maandagavond gaf het Witte Huis ook verklaringen uit van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson en de viceveiligheidsadviseur Dina Powell, die de berichten in de media beiden krachtig tegenspreken.

De berichten komen voor Trump op een uiterst onhandig moment, vlak voordat hij aanstaande vrijdag vertrekt naar zijn eerste buitenlandse bezoeken als Amerikaanse president. Eerst ontvangt Trump dinsdag bovendien de Turkse president Recep Erdogan, een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen IS.

Trump uitte in het verleden daarnaast scherpe kritiek op voormalig minister van Buitenlandse Zaken en tegenstrever in de presidentsverkiezing Hillary Clinton, omdat zij onzorgvuldig met vertrouwelijke informatie zou zijn omgegaan. Nu lijkt juist hem onzorgvuldigheid te kunnen worden verweten.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Crooked Hillary Clinton and her team “were extremely careless in their handling of very sensitive, highly classified information.” Not fit!
Lees ook: Interactief: zo lopen de lijnen van Trump naar Poetin

Rusland-onderzoek

Maar bovenal zijn de berichten eens te meer olie op het vuur in het lopende onderzoek naar contacten tussen het team van Trump en Rusland en mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Vorige week ontsloeg Trump volslagen onverwacht FBI-directeur James Comey, waarmee hij de verdenking op zich laadde het FBI-onderzoek naar banden van zijn entourage met Rusland te willen dwarsbomen.

Het bezoek van Lavrov vorige week volgde kort op Comeys ontslag en versterkte de indruk van mogelijke Rusland-connecties alleen maar. Lavrov werd ontvangen in het Oval Office - ongebruikelijk voor ministers - en hoewel geen Amerikaanse fotografen werden toegelaten, mocht een fotograaf van het Russische staatspersbureau TASS wel aanwezig zijn. Trump zelf heeft altijd ontkend dat er banden zijn tussen hem en zijn team en Rusland.