De Thuiskok: Salades

Ik ben groot fan van tomatensalsa’s. De frisheid die je krijgt als je tomaten met wat kruiden, olie, peper, zout en citroen mengt is vaak net datgene wat nog ontbreekt op tafel wanneer er een mooi stuk vlees of fijne pasta klaarstaat. Uiteraard kunnen ze ook niet ontbreken op een grote tafel met mezze, Arabische tapas.

Voor dit recept gebruiken Nadia Zerouali en Merijn Tol arganolie. Dat is alleen verkrijgbaar bij speciaalzaken en heeft een nogal nootachtige smaak. Het duo heeft een eigen eetwarenlijn getiteld SOUQ, waar u dit eventueel online zou kunnen bestellen. Mijns inziens voldoet een goede olijfolie ook. Snijd de tomaten en de rode uien in kleine blokjes. Verhit een droge koekenpan en rooster de pistachenoten enkele minuten.

Laat ze afkoelen en hak ze middelgrof. Snijd de peterselie fijn. Meng de tomaten met de rode ui, pistachenoten en een bosje peterselie en breng op smaak met zout, rodewijnazijn en olijfolie. Serveer meteen.

Snijd voor de aardappel-eiersalade de aardappels en de eieren in kleine blokjes. Verhit een droge koekenpan en rooster de hazelnoten enkele minuten. Laat ze afkoelen en hak ze middelgrof. Snijd de peterselie fijn. Meng de aardappel met de blokjes ei, hazelnoten en het andere bosje peterselie en breng op smaak met zout, (argan)olie en een klein scheutje rodewijnazijn.