Opinie

Onberekenbare Trump veroorzaakt telkens zijn eigen problemen

Telkens overtreft hij zichzelf. Met steeds kortere tussenpozen doet Donald Trump de wereld versteld staan met een onverhoedse beweging, die de vraag oproept of deze Amerikaanse president nog wel in de hand te houden is. De president is een bedreiging voor de rechtsstaat en een veiligheidsrisico.

Vorige week ontsloeg Trump FBI-directeur Comey, die onderzoek deed naar betrokkenheid van Trumps entourage bij Russische inmenging in de presidentsverkiezingen.

In het Commentaar geeft NRC zijn mening over belangrijke nieuwsfeiten. De commentatoren schrijven deze artikelen in samenspraak met de hoofdredactie.

Comey heeft zijn ontmoetingen met Trump vastgelegd in memoranda, waaruit The New York Times nu citeert. Trump lijkt Comey gevraagd te hebben het onderzoek naar de Russische banden van voormalig Nationaal Veiligheidsadviseur Michael Flynn te staken. Flynn werd eerder ontslagen omdat hij had gelogen over contacten met de Russische ambassadeur in Washington. Trump heeft de beschuldiging ontkend.

De noodzaak voor een onafhankelijk onderzoek naar het Rusland-dossier groeit met de dag. De aanwijzingen dat de president geprobeerd heeft om het onderzoek naar Russische contacten te saboteren stapelen zich op. Sabotage van het onderzoek zou een ontoelaatbare inmenging in de rechtsgang zijn. Dat, wederom, kan in principe een reden voor impeachment zijn. De kans dat het zover komt is vooralsnog klein omdat de Republikeinen hun president nog dekken.

Begin deze week was al gebleken dat Trump geheime informatie had gedeeld met de Russische functionarissen. Volgens The Washington Post deelde Trump vertrouwelijke gegevens over plannen van IS om met laptops terreurdaden in vliegtuigen uit te voeren. De informatie was afkomstig van Israël en zó gevoelig dat zij slechts in kleine kring werd gedeeld en niet werd doorgegeven aan bondgenoten.

Trump vertelde de Russische ambassadeur Kisljak en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov over de IS-plannen Beiden waren in het Oval Office, op voorspraak van president Poetin kort nadat het ontslag van Comey bekend was geworden.

Lees ook: Trump verder in problemen door aantekeningen Comey

Wat bezielde Trump? Was het snoeverij over zijn geweldige spionnen? Was het een cadeautje voor de Russen? Was het een lange neus naar de geheime diensten met wie hij al vanaf dag één een moeizame relatie heeft? Was hij te goeder trouw en naïef?

Welk motief Trump ook had, zeker is dat hij de betrouwbaarheid van hemzelf en zijn land geschaad heeft en Israël in een lastige positie heeft gebracht. Toch voorzichtig zijn met informatie geven aan de VS: voordat je het weet ligt het in Moskou. De president heeft zich weer laten kennen als een onberekenbare grootheid. Bondgenoten hopen nog steeds dat de matigende krachten uit zijn inner circle hem in bedwang zullen krijgen en van Trump een ‘normale’ Republikeinse president maken. Maar een rest-risico zal er altijd blijven. Dit kan niet lang goed gaan.