Oekraïne knevelt Russische social media

Nieuwe sancties Toegang tot veel Russische sites wordt vanuit Oekraïne geheel of gedeeltelijk onmogelijk, maakte president Porosjenko dinsdag bekend. Daarnaast moeten talloze Russische bedrijven hun werkzaamheden in Oekraïne staken.

Het hoofdkantoor van Yandex in Moskou. De zoekmachine is vanuit Oekraïne niet langer te bereiken,
Het hoofdkantoor van Yandex in Moskou. De zoekmachine is vanuit Oekraïne niet langer te bereiken, Foto EPA

Met een dinsdag gepubliceerde sanctielijst maakt president Porosjenko miljoenen Oekraïeners in één klap digitaal dakloos. Op de 223 pagina’s tellende lijst staan honderden Russische bedrijven, waaronder populaire sociale media als VKontakte (‘InContact’) en Odnoklassniki (‘Klasgenoten’), Mail.ru en de zoekmachine Yandex. Toegang tot deze sites wordt vanuit Oekraïne geheel of gedeeltelijk onmogelijk. Verschillende Russische media, zoals het kritische RBK, kunnen een uitzendverbod tegemoetzien.

Daarnaast moeten talloze Russische bedrijven hun werkzaamheden in Oekraïne staken. Daaronder luchtvaartmaatschappijen als Aeroflot en Rossia, banken als Sberbank, Gazprom Bank, en bedrijven op de Krim. Maar ook het internationaal opererende Russische bedrijf Laboratorium Kaspersky, dat antivirussoftware ontwikkelt.

Het decreet, een uitbreiding op eerdere sancties, leidde tot grote verwarring en verontwaardiging. VKontakte, bekend als het ‘Russische Facebook’ telt in Oekraïne zo’n 15 miljoen gebruikers. De president, die bijna een half miljoen volgers heeft op VKontakte en Odnoklassniki, beloofde zijn accounts te verwijderen.

Critici vrezen voor de persvrijheid in het land. „Dit vormt een grote klap voor de internetvrijheid in Oekraïne, en de status van het land zal in de ogen van de internationale gemeenschap flink verslechteren”, waarschuwde Vitali Moroz van de mediaorganisatie Internews.

Ook de reactie uit het Kremlin was fel. Poetins woordvoerder Dmitri Peskov noemde de nieuwste maatregel dinsdag „een zoveelste manifestatie van onvriendelijke, kortzichtige politiek jegens Rusland”.