Juncker steunt benoeming nieuwe Bulgaarse eurocommissaris

Als ook het Europarlement instemt, wordt Gabriel (37) wordt verantwoordelijk voor de schepping van één digitale Europese markt.

Het hoofdkantoor van de Europese Commissie.
Het hoofdkantoor van de Europese Commissie. Foto Jonas Roosens/ANP

Mariya Gabriel wordt waarschijnlijk de nieuwe eurocommissaris voor Digitale economie en samenleving. De Bulgaarse kreeg dinsdag de steun van voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie. Voor Gabriel officieel benoemd wordt, moet ook het Europarlement nog instemmen met haar voordracht.

Gabriel vervangt Günther Oettinger, die begin dit jaar doorschoof naar de portefeuille Begroting en personeelszaken. Als eurocommissaris wordt ze verantwoordelijk voor de schepping van één digitale Europese markt, waarin het voor internetwinkels gemakkelijker wordt om producten door heel Europa te verkopen.

Vorige week kondigde voorzitter Jean-Claude Juncker al aan dat Bulgarije Gabriel had voorgedragen als eurocommissaris. Dinsdagmiddag had de Luxemburger een ontmoetingsgesprek met de politicologe, die sinds 2009 in het Europees Parlement zit en zich daar onder meer bezighoudt met mensenrechtenkwesties.

Stoelendans bij de Commissie

Bulgarije had al sinds oktober vorig jaar geen eurocommissaris meer, nadat Kristalina Georgieva haar functie neerlegde om baas te worden bij de Wereldbank. Georgieva was tot dat moment verantwoordelijk voor de Europese begroting. Besloten werd om Oettinger haar portefeuille te geven en een vervanger te zoeken voor Digitale markt.

Eerder droeg Bulgarije Georgieva voor als opvolger van Ban Ki-moon.

Voordat Georgieva werd benoemd tot directeur van de Wereldbank was de Bulgaarse korte tijd kandidaat voor de felbevochten post van secretaris-generaal van de Verenigde Naties, als opvolger van Ban Ki-moon. Die post ging uiteindelijk naar de voormalige premier van Portugal, António Guterres. Niet lang daarna werd bekend dat Georgieva het eerste hoofd van de Wereldbank werd.