Feyenoord wacht een drukke transferperiode

Selectie De ploeg zal versterkt moeten worden met het oog op Champions League komend seizoen. Aanvaller Eljero Elia zal vertrekken.

Feyenoord wacht een drukke zomer op de transfermarkt. Door de Champions League-deelname volgend seizoen zal de club zich in de breedte moeten versterken. Dit jaar kwam het aan op een kern van twaalf spelers. Bij blessures en schorsingen was de ploeg kwetsbaar.

Er zijn nog veel onzekerheden: wat doet aanvoerder Dirk Kuijt bijvoorbeeld? In juli wordt hij 37, zondag bewees hij nog van enorme waarde te zijn met een hattrick in de kampioenswedstrijd tegen Heracles Almelo. Maar kan hij het opbrengen om nog een seizoen te spelen? „Fysiek ben ik topfit, ik heb geen training gemist. Maar geestelijk is het wel heel zwaar geweest”, zei hij zondag.

Hij heeft op korte termijn een gesprek met coach Giovanni van Bronckhorst over zijn toekomst. „Ik heb voor mezelf wel een duidelijk beeld”, zei Kuijt. „Wat Dirk ook besluit, we willen hem behouden voor Feyenoord. In welke rol dan ook”, zei technisch directeur Martin van Geel maandag voor de huldiging.

Linksbuiten Eljero Elia gaat de club zeer waarschijnlijk verlaten. Hij heeft dit onlangs aangekondigd bij Van Geel. „Als ik een stap wil maken, moet ik dat nu doen”, zei de 30-jarige Elia zondag. De club zal meewerken aan een transfer. Van Geel: „Eljero heeft veel geld moeten inleveren toen hij bij ons kwam [qua salaris]. Hij wilde prijzen winnen. Dat is gelukt.”

Zijn zaakwaarnemer is al in gesprek met een buitenlandse club, welke is onbekend. Elia heeft nog een contract tot medio 2018, dus Feyenoord kan een transfersom tegemoetzien. Elia kwam twee jaar terug transfervrij over van Werder Bremen en groeide uit tot een bepalende speler bij Feyenoord. Hij maakte dit seizoen negen goals en gaf acht assists.

Van Geel heeft goede hoop dat de Australische doelman Brad Jones zijn aflopende contract bij Feyenoord snel gaat verlengen. „We zijn met elkaar in gesprek”, zei Van Geel maandag. „Hij is een fantastische keeper en heeft het heel erg naar zijn zin bij Feyenoord.”

De afgelopen maanden werden de contracten van meerdere kernspelers verlengd, zoals die van Terence Kongolo, Rick Karsdorp, Karim El Ahmadi en Tonny Vilhena.

Het is nog onduidelijk of Steven Berghuis in Rotterdam blijft. De aanvaller wordt gehuurd van het Engelse Watford. Het hangt af van wat Watford wil. „Ik sta open voor een langer verblijf en Feyenoord staat er precies hetzelfde in”, zei Berghuis in het AD.