Britse Labour-partij presenteert links verkiezingsprogramma

De partij van Corbyn wil kiezers te trekken door belastingverhoging voor rijken en meer geld voor sociale voorzieningen.

Leider van de Labour-partij Jeremy Corbyn tijdens de presentatie van het verkiezingsprogramma.
Leider van de Labour-partij Jeremy Corbyn tijdens de presentatie van het verkiezingsprogramma. Foto Paul Ellis/AFP

De Britse Labour-partij onder leiding van Jeremy Corbyn heeft vandaag haar verkiezingsprogramma bekend gemaakt. Met dit programma gaat de partij voor het eerst proberen kiezers te overtuigen van de linkse koers die sinds het aantreden van Corbyn is ingezet. Dat wil de partij doen door een hogere belasting in te willen voeren voor de hoogste inkomens. Op 8 juni worden in Groot-Brittannië parlementsverkiezingen gehouden.

In het programma valt te lezen dat de extra belastingopbrengsten gebruikt moeten worden voor meer sociale voorzieningen zoals woningbouw, gezondheidszorg en de nationalisatie van nuts- en openbaar vervoerbedrijven. Volgens het Britse instituut dat partijprogramma’s doorrekent (te vergelijken met het Sociaal Cultureel Planbureau in Nederland) kan door de verhoging de totale belastingdruk op het hoogste niveau sinds zeventig jaar uitkomen.

Twitter avatar TheIFS IFS If Labour did raise £49bn in tax it could push tax receipts to highest level in 70 years #GE2017https://t.co/oqklcnFkBZ

In het nieuwe partijprogramma komt duidelijk naar voren dat de partij van Jeremy Corbyn een zwaai naar links heeft gemaakt. Na decennia van politiek beleid waarbij de vrije markt ruim baan kreeg, positioneert de Labour-partij zich nu recht tegenover deze politieke visie én tegenover de ideeën van de Conservatieve partij van premier Theresa May.

Brexit-mandaat

Theresa May werd premier omdat haar partijgenoot David Cameron vorig jaar opstapte, nadat Groot-Brittannië voor een Brexit stemde. May kondigde in april nieuwe verkiezingen aan. Deze stap heeft alles te maken met de naderende Brexit-onderhandelingen. May krijgt zowel vanuit eigen land als vanuit Brussel het verwijt zonder mandaat en op basis van haar eigen ideeën te beginnen aan de onderhandelingen voor de Brexit. Met vervroegde verkiezingen probeert May die kritiek te ondervangen.

Lees ook: De tactiek achter nieuwe verkiezingen

Of Labour haar nieuwe plannen uit kan voeren is nog niet duidelijk. In de meest recente peilingen staat de partij van Corbyn ver achter op de partij van May. Labour zou volgens de peiling zo’n 28 procent van de stemmen halen. De Conservatieve partij 47 procent. De Labour-partij accepteert de uitslag van het Brexit-referendum, maar spreekt zich uit tegen de ‘harde’ Brexit die May voorstaat.