Ze zouden niet goed met honden omgaan

Wie: Carine (55) en Mo (49)

Waar: politierechter Utrecht

Zaak: vier honden gestolen

De Zitting

Shirley is 20 jaar, verdwijnt bijna in haar gewatteerde jas en wil hondentrainer worden, van honden met suikerziekte. Dat heeft ze zelf namelijk ook. Ze heeft daar „geen papieren of opleiding” voor, vertelt ze. Honden had ze al wel, vier stuks. Ze haalde die op bij mensen die ze gratis aanboden via Marktplaats. Maar de honden zijn haar afgenomen, gestolen toen zij ze uitliet met een vriend bij de Maarsseveense plassen op 29 oktober 2014.

Shirley vertelde de politie dat er op het parkeerterrein in het donker meerdere mensen op haar en haar vriend Glenn afkwamen die de honden opeisten. Eén van hen dreigde volgens Shirley zelfs met een koevoet. Een ander zou hebben geslagen. Ze namen de honden mee. Shirley deed aangifte van diefstal met geweld.

Nu eist ze bij de politierechter in Utrecht geld voor de honden, van twee van de vijf mensen die van de diefstal worden verdacht. Dat vindt de politierechter een beetje gek. „U heeft zelf toch niet betaald voor de honden?”

Dat klopt, zegt Shirley. „Maar de mensen van Slachtofferhulp zeiden dat we een prijsopgave moesten maken van vergelijkbare honden.” Zo kwam ze voor een „politiegetrainde Mechelse herder” van negen jaar oud op 650 euro. In totaal eist ze 2.300 euro.

Dat er geweld is gebruikt bij de diefstal, is op geen enkele wijze uit het politie-onderzoek gebleken, zegt de politierechter. Tegen twee verdachten is de zaak geseponeerd, één kreeg 200 euro boete.

De andere twee verdachten wilden geen boete betalen en staan daarom vandaag voor de rechter, Carine (55) en Mo (49). Mo heeft een stichting die zich bezighoudt met ‘de opvang en herplaatsing van honden in nood’. Haar handen zijn getatoeëerd met sierlijke krullen. Carine heeft een lange bos blonde krullen en grote glimmende oorringen. Bij de politie heeft ze zichzelf omschreven als ‘dierenactivist’.

Ze ontkennen allebei. Hun telefoons zijn weliswaar op de desbetreffende avond gesignaleerd door zendmasten in de omgeving van de Maarsseveense plassen, maar met de diefstal hadden zij niets te maken. Carine: „Ik heb daar allemaal familie wonen, misschien was ik daar.” Mo: „Ik laat mijn telefoon altijd op kantoor liggen als ik naar huis ga. Daar kunnen er wel achttien tot twintig mensen bij.”

De honden werden niet gestolen om het geld, is inmiddels duidelijk geworden. Bij groepen mensen op Facebook, zegt de rechter, staan Shirley en haar vriend niet goed bekend. Omdat ze niet goed om zouden gaan met dieren.

„Wist u dat?”, vraagt de rechter aan Carine. „Ach daar hou ik me niet mee bezig”, zegt zij. „Wat vervelende, eenzame vrouwen op internet allemaal zeggen.” Haar medeverdachte Mo zegt: „Iedereen die met honden te maken heeft, heeft deze namen [van Shirley en haar vriend] wel eens voorbij zien komen.” Haar advocaat zegt het harder: „Laten we eerlijk zijn, we weten allemaal dat honden daar niet veilig zijn.” Hij wil de aanklacht „niet bagatelliseren” maar ziet de diefstal „als een burgerinitiatief met de beste bedoelingen”.

‘Mo’ is niet de echte naam van de verdachte, het is een bijnaam. Andere verdachten hadden het telefonisch over ‘Mo, die mee zou doen’.

Carine wordt vrijgesproken omdat Shirley tijdens de zitting zegt dat ze haar niet die bewuste avond heeft gezien, maar een andere keer. De rechter acht wel wettig en overtuigend bewezen dat Mo betrokken was bij de diefstal. Maar omdat de zaak zo lang geleden is gebeurd, wordt ze schuldig verklaard zonder oplegging van straf.

De schadeclaim van Shirley wordt afgewezen. Dat Shirley werkelijke schade heeft geleden is „onvoldoende onderbouwd”, vindt de rechter. Drie van de vier honden zijn na bemiddeling door de politie teruggebracht naar de oorspronkelijke eigenaren die ze hadden aangeboden op Marktplaats. Eén hond is volgens het Openbaar Ministerie „in goed overleg met alle partijen” gebleven bij de persoon die er in de tussentijd op had gepast.